Održane 19. Županijska smotra pjevačkih zborova i 15. Županijska smotra malih vokalnih sastava

U organizaciji Županijske zajednice kulturno-umjetničkih udruga, u nedjelju, 27. svibnja u Muzeju grada Đurđevca održane su 19. Županijska smotra pjevačkih zborova i 15. Županijska smotra malih vokalnih sastava.

Domaćini smotre bili su članovi KUD-a „Petar Preradović“ iz Đurđevca, a sudionicima i gostima obratili su se pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić u ime Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči te predsjednik KUD-a Đuro Bobovčan. Pohvalivši Zajednicu na predanom radu na očuvanju bogatstva kulturnog amaterizma, smotre je otvorila pročelnica Ivančić.

U programu je sudjelovalo 250 amatera iz 12 Udruga, u natjecateljskom dijelu programa u kategoriji zborova sudjelovao je HPD „Kalnik“ iz Križevaca, dok su se u revijalnom dijelu programa predstavili Zbor umirovljenika grada Koprivnice, Katedralni pjevački zbor Križevci i  MPZ HPD-a „Ferdo Rusan“ Virje. Mali vokalni sastavi predstavili su se u tri kategorije, a u kategoriji slobodni stilovi i žanrovi natjecali su se VS KUD-a „Stari graničar“ iz Cirkvene, VS KUD-a „Petar Preradović“ Đurđevac „Katarine“ te ŽVS KUD –a „Podravka“ iz Koprivnice. U revijalnom dijelu programa predstavile su se članice ŽVS Udruge prijatelja kulture „Vlado Dolenec“ Koprivnički Bregi, a u kategoriji izvorna pučka glazba u natjecateljskom dijelu sudjelovali su  ŽVS KUD –a „Prigorje“ Križevci i  ŽVS  „Rudarice“ KUD-a „Rudar“ iz Glogovca. U kategoriji mali folklorni sastav natjecali su se ŽVS –a KUD-a  Molve i ŽVS  KUD-a „Petar Preradović„ Đurđevac.

Odlukom Selektora Hrvatskog sabora kulture Tomislava Habulina, Županiju će na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova predstavljati HPD „Kalnik“ Križevci, a susret će se održati od 6. do 7. listopada 2018. godine u Rovinju.

Na 15. susretu hrvatskih malih vokalnih sastava koji će se održati od 10. do 11. studenoga 2018. godine u Sisku, Županiju će predstavljati ženski vokalni sastav KUD-a „Podravka“ iz Koprivnice, ženski vokalni sastav „Rudarice“ KUD-a „ Rudar“ iz Glogovca  i ženski vokalni sastav „Đurđevčice„ KUD-a Petra Preradović iz Đurđevca.

Selektor Habulin po prvi je put ocjenjivao  amatere iz Koprivničko-križevačke županije te je pohvalio organizatore i domaćine te sve voditelje, dirigente i  sudionike. Također je istaknuo kako je veoma zadovoljan  i ugodno iznenađen kvalitetom svih izvedbi, odabirom skladbi  te općim dojmom. Smotra je održana pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije.

Služba ureda župana