Panel rasprava o ženama u lokalnoj politici

U organizaciji Hrvatske zajednice županija uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina, u Rijeci je održana panel rasprava žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici s ciljem njihovog povezivanja, ali i osvještavanja javnosti o potrebi veće uključenosti žena u politički život na svim razinama u Republici Hrvatskoj.

Na panelu je sudjelovala i predsjednica Županijske skupštine i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, koja je pored svojih iskustava prezentirala i aktivnosti vezane uz tu temu u našoj županiji. Predstavila je kampanju našeg PZRS “Politika treba žene”, kojom se potiču čelnici svih političkih stranaka, kao i svi politički čimbenici na području županije, prije svega na uvažavanje i poštivanje žena te na poštivanje zakonske odredbe o 40 postotnom participiranju podzastupljenog spola na svim izbornim listama. Naglasak  je i na mjestima koja će zauzimati žene na listama, a koja moraju garantirati ulazak žena u predstavnička tijela jer nije dovoljno da budu na dnu liste, tek kao ukras. Nazočne sudionice su se složile da je takva kampanja jako dobra i primjenjiva u svim sredinama. Žene koje se bave politikom, bez obzira na stranačku pripadnost, došle su do istog zaključka, a to je da se moraju same više umrežavati, međusobno pomagati i osnaživati kako bi mogle aktivnije participirati u predstavničkim tijelima i izvršnoj vlasti. U zanimljivoj raspravi hrvatske političarke izmijenile su iskustva, spomenuto je da na čelu niti jedne parlamentarne stranke nije žena kao i da je zastupljenost žena u Saboru niža nego 2000.godine jer su se žene najčešće nalazile na začeljima lista što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena.

Hrvatska je u posljednjih deset godina doživjela dramatično pogoršanje položaja žena o čemu svjedoči najnoviji podatak iz Izvješća o rodnoj ravnopravnosti Svjetskog ekonomskog foruma po kojem je prošle godine bila tek 68. na svijetu, dok je još 2006. bila na visokom 16. mjestu.

Panelu je prethodio prijem sudionica kod župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, koji je s ponosom istaknuo da u njihovoj županiji u velikom postotku sudjeluju žene u političkim strukturama, ali i u stručnim službama na pročelničkim mjestima.

Sudionice panela je pozdravio i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji je istaknuo: “Unatoč crnim prognozama prema kojima će muškarci i žene biti ravnopravni na tržištu rada tek za više od sto godina, vjerujem da možemo puno toga napraviti kako bi ubrzali taj proces. Slijedom skorašnjih izbora iskreno se nadam da ćemo ubuduće imati više županijskih dužnosnica jer bi rodna ravnopravnost u politici 21. stoljeća trebala i mora biti nužnost, a ne samo stavka Zakona i obaveza političkih stranaka.“

Zaključci ovog panela su da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka te da se trebaju aktivno uključiti muškarci koji sastavljaju kandidacijske liste i uvrstiti žene. I ono što je jako važno –  da se uvede izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na izbornim listama. Detektirana  je i potreba da se ovakva događanja provedu u svim županijama te je dogovoreno da slijedeće okupljanje bude u Međimurskoj županiji.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije