Područna škola Veliki Poganac tema sastanka s predstavnicima srpske nacionalne manjine

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i suradnici u četvrtak, 22. ožujka sastali su se sa saborskim zastupnikom SDSS-a Borisom Miloševićem, ekonomskim savjetnikom u Centru za razvoj i investicije Srpskog narodnog vijeća Predragom Krupljanom, predsjednikom

Vijeća srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Brankom Dulikravićem, ravnateljem Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja Krunoslavom Belajem i načelnikom Općine Rasinja Danimirom Kolmanom na temu Područne škole Veliki Poganac.

Naime, u 2018. godini planirana je izrada projektne dokumentacije za projekt rekonstrukcije Područne škole Veliki Poganac, koja se nalazi u sastavu Osnovne škole Andrije Palmovića. U suradnji s PORA-om Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja, kao regionalnim koordinatorom, projekt je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova te su župan i zamjenik upoznali zastupnika Miloševića i savjetnika Krupljana s trenutnom situacijom i planovima glede rekonstrukcije škole. Jedan dio školske zgrade trenutno nije u funkciji zbog neadekvatnog stanja, a u drugom dijelu koji se koristi potrebna su ulaganja kako bi bio još funkcionalniji i energetski učinkovitiji, zbog čega je projekt i prijavljen.

Župan je naglasio kako je cilj ulaganja u školsku infrastrukturu osigurati primjerene uvjete odgoja i obrazovanja za svu djecu i mlade na području Županije, a ravnatelj Belaj predstavio je dosadašnja ulaganja u zgradu koja je Županija financirala, poput zamjene stolarije i sanacije krovišta. Županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine sufinanciralo je opremanje kuhinje i uređenje parketa, kao i Srpska pravoslavna crkva, a predsjednik Dulikravić naglasio je dobru suradnju škole, Vijeća i Županije na korist predstavnika srpske nacionalne manjine. Podršku projektu dao je i načelnik Kolman, istaknuvši važnost stvaranja boljih uvjeta za život na području Općine.

Zastupnik Milošević i savjetnik Krupljan izrazili su zadovoljstvo predstavljenim projektom i brigom Županije za predstavnike srpske nacionalne manjine, te iskazali interes da se i Srpsko narodno vijeće uključi u financiranje rekonstrukcije škole u Velikom Pogancu. Nakon sastanka uslijedio je obilazak školske zgrade, kao i prostorija u kojima borave učenici.

Područnu školu Veliki Poganac u ovoj školskoj godini polazi 24 učenika u 3 razredna odjela, a naselja koja spadaju pod upisno područje škole su: Veliki Poganac, Duga Rijeka, Velika Rasinjica, Mala Rasinjica, Radeljevo Selo, Veliki Grabičani, Ludbreški Ivanac, Prkos i Ribnjak.

Služba ureda župana