PORA održala prezentaciju Poziva za prijavu projekata prema Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima za jedinice lokalne samouprave s područja Županije

U prostorima PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja u srijedu, 28. veljače održana je prezentacija Poziva za prijavu projekata prema Programu podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uz brojne predstavnike jedinica lokalne samouprave, prezentaciji je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Zamjenik Ljubić uvodno se obratio okupljenima, a zatim je ravnateljica PORA-e  Melita Birčić održala prezentaciju u kojoj je istaknula kako je Program namijenjen poboljšanju materijalnih uvjeta i podizanju kvalitete pedagoškog standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Ulaganjem u projektiranje, izgradnju/nastavak izgradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša, uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića osigurava se podrška jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja, dok ukupan iznos sredstava osiguran za provođenje Programa na području Republike Hrvatske iznosi 67.500.000,00 kuna. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave, osnivači dječjih vrtića.

Ravnateljica Birčić također se osvrnula na aktualne Pozive financirane iz nacionalnih i EU izvora, gdje je napomenula kako je Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo Javne pozive za sufinanciranje izrade prostornih planova jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda te za sufinanciranje projekata sanacije klizišta.

Viša savjetnica-specijalistica za informatičku podršku i informatičku sigurnost Koprivničko-križevačke županije Verica Ujlaki zatim je prezentirala inicijativu Europske komisije „WiFi4EU“ čiji cilj je jačanje lokalne bežične povezivosti i promicanje povezivanja građana na javnim mjestima. Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave te poduzeća i ustanove u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.