Potpisan Sporazum o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja

U četvrtak, 19. listopada župan Darko Koren potpisao je s predstavnicima 45 institucija, biciklističkih udruga, općina i gradova Sporazum o suradnji na provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma Podravine i Prigorja u Koprivničko-križevačkoj županiji 2017.-2020. godine.

Župan je izrazio zadovoljstvo interesom partnera te naglasio kako su Sporazum i Operativni plan dio projekta Razvoj cikloturizma Podravine i Prigorja koji su Županija i Županijska turistička zajednica prijavile na Javni poziv Ministarstva turizma, ostvarivši potporu od 350 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Na Županijskog skupštini usvojena je Odluka o donošenju Operativnog plana, što je osnovni dokument na temelju kojeg će se razvijati cikloturizam u Podravini i Prigorju, a sadrži oosvrt na Akcijski plan razvoja cikloturizma Republike Hrvatske iz 2015. godine s opisom ostvarenih ciljeva na području Županije, analizom postojećeg stanja te vizijom razvoja u budućnosti.“, kazao je župan, dodavši kako je Županija poznata po svojim brojnim biciklističkim stazama, koje će se u sklopu projekta povezati u turističke atraktivne sadržaje, a u planu je i izgradnja novih biciklističkih ruta.

 „Kako bi se posjetitelji lakše informirali o dostupnim sadržajima, izradit će se aplikacija za pametne telefone, a povećanje broja njihovog dolaska je i krajnji cilj projekta. Cikloturizam je perspektivni turistički proizvod koji će, uz sve prednosti koje ovaj kraj ima, biti generator stvaranja cjelogodišnje turističke ponude.“, zaključio je župan.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i zamjenik župana Darko Sobota, a Operativni plan detaljnije je predstavio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac naglasivši kako je usklađen sa Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske. Od potpisnika Sporazum traži se da se, ovisno o posebnim interesima, aktivno uključe u razvoj biciklističke infrastrukture, a uz izgradnju i uređenje cikloturističkih ruta, planira se i njihovo opremanje prometnom i turističkom signalizacijom. Također će se urediti i turistička infrastruktura kroz prilagodbu smještaja ‘Bike & Bed’ standardima te će se umrežiti svi relevantni dionici. Pročelnik Štimac još  je najavio kako će potpisnicima Sporazuma biti poslan upitnik o svakoj od 10 ruta, koji će poslužiti za procjenu postojećih sadržaja i izradu mobilne aplikacije.

Partneri na provedbi Operativnog plana su Policijska uprava koprivničko-križevačka, Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatske šume, HGK Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, gradovi Koprivnica, Križevci i Đurđevac, sve općine na području Županije, Biciklistički klub „Rotor“, Biciklistički klub „Đurđevac“, Križevačka udruga biciklista, Old timer klub „Biciklin“ Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Koprivnice, Turistička zajednica Grada Križevaca, Turistička zajednica Grada Đurđevca, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Turistička zajednica Dravski Peski, Županijska uprava za ceste KKŽ, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Zavod za prostorno uređenje KKŽ te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Rok za provedbu aktivnosti temeljenih na Operativnom planu razvoja je 31. prosinca 2020. godine.

Služba ureda župana