Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić u Odboru za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić izabrana je za vanjsku članicu Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora.

Priznanje je to za njezin rad i rezultate u području ravnopravnosti spolova i promicanja ljudskih prava, a dugi niz godina bavi se različitim aktivnostima kojima doprinosi jačanju položaja žena u svim segmentima društva na području Županije, ali i šire. Ostvarivši dobru suradnju s mnogobrojnim institucijama i udrugama na području Županije, posebno vrijedi istaknuti suradnju s udrugama osoba s invaliditetom, kojima pomaže u radu i zalaže se za ostvarenje njihovih prava i poboljšanje kvalitete života.

U okviru Povjerenstva, inicirala je i uspješno organizira dugogodišnju manifestacija Festival žena iz ruralnih područja, humanitarne koncerte na kojima su se prikupljala sredstva za potrebe liječenja i pomoći bolesnoj djeci i ženama, za SOS telefon, za pomoć osobama s invaliditetom i osobama s intelektualnim teškoćama te  za potrebe šire društvene zajednice. Intenzivno se bavi rješavanjem problematike nasilja u obitelji te je kroz rad u Povjerenstvu inicirala projekt Sigurne kuće – skloništa za žene i djecu izložene obiteljskom nasilju, u okviru specijaliziranog udomiteljstva, a taj je model kao jedinstven u Hrvatskoj predstavljen i na državnoj razini. Također, proteklih je godina inicirala rješavanje problema i statusa žena mučenih i silovanih  tijekom Domovinskog rata, u vezi čega se obratila svim relevantnim institucijama u RH, u kojima je njezina inicijativa razmatrana te je dobila podršku. Nakon toga, uslijedila je priprema Zakona kojim se regulira status i obeštećenje zlostavljanih žena u Domovinskom ratu.

Služba ureda župana

Izvor fotografije: rooster.city