Predsjednica sa županima Korenom i Bajsom održala konferenciju za medije

"Posebno su me se dojmili susreti s građanima, vrtićarcima i školarcima, a svih dana mog boravka dominantno je bilo veselo raspoloženje. Još jednom zahvaljujem mojim domaćinima u obje županije te koristim priliku zaželjeti mirne i sretne blagdane te svako dobro u novoj 2018. godini.“

U sklopu svog trećeg dana boravka u Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zajedno sa županima Darkom Korenom i Damirom Bajsom, u Županijskoj je upravi održala konferenciju za medije na kojoj se osvrnula na glavne teme i aktivnosti koje su provedene prilikom izmještanja njezinog Ureda u Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Župan Koren još je jednom izrazio zadovoljstvo dolaskom predsjednice, kazavši: „Polazim od prve izjave predsjednice, kada je prilikom otvaranja svog Ureda ovdje u Županiji rekla kako je država tamo gdje su ljudi, te smatram kako će taj pristup donijeti i konkretne rezultate. Posebno je to bilo važno na susretu s našim gospodarstvenicima, obrtnicima i OPG-ima, a iako smo svjesni činjenice koje su ovlasti Predsjednice, isto tako nitko ne sumnja da ona temeljem svoje funkcije može dati značajan doprinos u rješavanju problema koje imaju. Ono što je također važno su pozitivna klima i podrška koju smo dobili od Predsjednice za sve naše inicijative, kojima ćemo omogućiti kvalitetniji život našim žiteljima.“

Zahvalama Predsjednici pridružio se i župan Bajs, dodavši kako je posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bio prvenstveno vezan uz teme gospodarstva i poljoprivrede.

Predsjednica je županima, gradonačelnicima i načelnicima općina uzvratila zahvale na domaćinstvu i srdačnoj dobrodošlici, kazavši kako joj je drago što će tjedan završiti sastankom s diplomatskim zborom akreditiranim u Republici Hrvatskoj na kojemu će se predstaviti ulagačke mogućnosti u obje županije.

Što se tema tiče, naglasak je bio na demografiji, prometu, inicijativi pet župana, gospodarstvu – posebno poljoprivredi i šumarstvu, iskorištavanju EU fondova, obrazovanju, socijalnoj politici i zdravstvu.

Kad je riječ o demografiji, ponavljam da je to pitanje svih pitanje svih pitanja, a nažalost i Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija bilježe odljev stanovnika te treba poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se to zaustavilo. Pohvaljujem gradove i općine koji čine koliko mogu kako bi se promijenilo to dramatično demografsko stanje, a i država mora mnogo sustavnije i odlučnije pristupiti ovom problemu. Ponavljam i da država mora ići ljudima, a u tom kontekstu važno je da se ispostave ureda državne uprave, poduzeća i institucija u malim sredinama ne zatvaraju jer to dovodi do odlaska i nezadovoljstva građana. Isto tako, željezničkim i cestovnim prometom treba omogućiti povezivanje manjih gradova i općina sa županijskim središtem, ali isto tako i povezivanje županijskih središta u odnosu na Zagreb i druge dijelove Hrvatske, što će biti poticajno i za gospodarstvenike.“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Govoreći o prometu, Predsjednica je dodala kako apsolutno podržava aktivnosti za bolju prometnu povezanost obiju županija, što uključuje nastavak brze ceste od Križevaca do Koprivnice i brze ceste od Varaždina do Koprivnice, kao i rasterećenje centra Križevaca od teretnog prometa te modernizaciju pruge Zagreb-Koprivnica-mađarska granica.

Predsjednica je kazala i kako podržava inicijativu pet župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske da se napravi projekt po uzoru na projekt Slavonija, kako bi se dovelo do bolje iskorištenosti europskih fondova, ali i do pomaka u razvojnim projektima.

Novi indeks razvijenosti omogućit će lakše povlačenje sredstava Europske unije nekim gradovima i općinama, a od ključne je važnosti i horizontalna suradnja u zajedničkim projektima. Primjetno je da su gospodarstvenici okrenuti globalnom tržištu s jakim brendovima, da su potencijali ogromni, ali i da naravno ima problema i izazova s kojima se susreću.“, dodala je Predsjednica, napomenuvši: „Osjetna je ta želja izlaska na nova tržišta, od malih poduzetnika do velikih tvrtki kao što je Podravka, a ja ću i nadalje nastaviti pomagati koliko god mogu u okviru gospodarske diplomacije, s ciljem da nastavim biti prvi hrvatski gospodarski diplomat.“

Spomenuvši geotermalne potencijale, novi val ulaganja od farmacije, prehrambene  drvne industrije, Predsjednica se osvrnula na gubitak i nedostatak kvalificirane radne snage, gdje ključnu ulogu ima obrazovanje te cjelovita reforma školstva.

Treba postići ujednačen obrazovni standardi i raditi na promociji deficitarnih zanimanja. Ohrabruje me podrška koju tome pružaju Županija i gradovi, a posebno se ulaže u moderno obrazovanje i praktičnu nastavu. Razgovarali smo i s nizom udruga, posebno onih koji se bave brigom o osobama s invaliditetom, koje su upozorile na potrebu decentralizacije rehabilitacijskih i socijalnih službi, kao i potrebu jačanja socijalnog poduzetništva. Osjeća se i nedostatak liječnika i medicinskog osoblja, posebno u manjim sredinama, te  apeliram na državu da se posebnim poticajnim mjerama omogući njihovo zapošljavanje.“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović te je ukazala i na doprinos koji braniteljske udruge daju vrednovanju Domovinskog rata.

Na pitanje po čemu će pamtiti posjet Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednica je odgovorila: „Po ljudima. Posebno su me se dojmili susreti s građanima, vrtićarcima i školarcima, a svih dana mog boravka dominantno je bilo veselo raspoloženje. Još jednom zahvaljujem mojim domaćinima u obje županije te koristim priliku zaželjeti mirne i sretne blagdane te svako dobro u novoj 2018. godini.“