Predstavljen program humanitarne biciklijade „Biciklirajte s nama, biciklirajte za one koji ne mogu“

Kako bi se potaknulo građane na što veći odaziv, u prostorijama Županijske uprave u srijedu, 23. svibnja održana je konferencija za medije na temu 1. humanitarne biciklijade „Biciklirajte s nama, biciklirajte za one koji ne mogu“ koju organizira Društvo multiple skleroze Koprivničko-križevačke županije, u suradnji s Biciklističkim klubom „Rotor“.

Biciklijada se organizira u nedjelju, 27. svibnja s početkom u 10 sati na Zrinskom trgu u Koprivnici, u povodu Svjetskog dana multiple skleroze. Kao što je pojasnio zamjenik župana Ratimir Ljubić, Županija se i ovaj put rado uključila u humanitarni projekt čiji je pokrovitelj, a sve kako bi doprinijeli podizanju svijesti u javnosti o ovoj bolesti.

Namjera je promovirati naše županijsko Društvo multiple skleroze koje predano i aktivno radi na poboljšanju života svojih članova, a s čijim radom javnost nije dovoljno upoznata. Također želimo povezati ljude kroz sportsku aktivnost i predstaviti im izazove s kojima se oboljeli i njihove obitelji svakodnevno suočavaju. Pozivam sve da se uključe u ovu lijepu priču i podrže članove Društva, vjerujem kako ćemo se odlično zabaviti i nadam se kako će biciklijada postati tradicija.“, poručio je zamjenik Ljubić, dodavši kako prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od ove bolesti u Hrvatskoj boluje oko 6100 osoba.

Predsjednica županijskog Društva multiple skleroze Radmila Funtek kazala je kako broje 101 člana, iako oboljelih ima puno više, te je zahvalila Županiji na podršci u svim aktivnostima i naglasila: „Organiziranjem biciklijade željeli smo potaknuti naše članove da izađu iz svoja četiri zida i sudjeluju u društvenom životu zajednice. Naši su članovi većinom starije osobe, a to je bolest sa tisuću lica koja se na nekome gotovo i ne vidi, dok netko drugi osjeća teške posljedice. Ovo je jako dobra ideja našeg člana Tomislava Lončara, već mjesec dana radimo na tome te ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uživaju u druženju.

Glavni inicijator biciklijade je član Društva Tomislav Lončar koji je također zahvalio Županiji na pokroviteljstvu i pomoći, kazavši kako je dobio ideju prateći rad drugih udruga u Hrvatskoj i svijetu.

Živimo u gradu bicikala i lijepe prirode, a bicikliranje je nešto u čemu oboljeli mogu sudjelovati pa nije trebalo puno vremena da nastane ova ideja. Zahvaljujem svima uključenima i nadam se da ćete nas podržati u nedjelju.“, dodao je Tomislav Lončar, dok je tajnica Društva Marijana Solina napomenula kako se zainteresirani mogu prijaviti i na sam dan biciklijade.

Nakon starta na Zrinskom trgu kreće se prema Planinarskoj kući „Rudi Jurić“, s time da je biciklistička ruta: Zrinski trg – Ulica Ante Starčevića – mali pothodnik – Varaždinska cesta – Ulica kneza Branimira – Ulica Vinica – druga baraka. Za djecu mlađu od 16 godina obavezna je kaciga, a prikuplja se humanitarni prilog od minimalno 30 kuna po sudioniku. Zajedničko druženje uz osvježenje i glazbu predviđeno je u Planinarskoj kući „Rudi Jurić“.

Služba ureda župana