Predstavljen program „Picokijade“ 2016.

Na konferenciji za medije održanoj u utvrdi Stari grad u Đurđevcu predstavljen je ovogodišnji program Picokijade koja će se održati od 24. do 26. lipnja pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Konferenciji je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, a na samom početku konferencije obratio se gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković kao predsjednik Turističke zajednice Grada Đurđevca.

Picokijada će započeti programom za najmlađe koji je predstavila predsjednica Organizacijskog odbora Kristina Benko Markovica. Riječ je o tradicionalnom festivalu Kukuriček na kojem će sudjelovati preko 30 autora i oko 400 izvođača iz osam županija s područja Hrvatske, a Kristina Benko Markovica dodala je kako će se održati i brojne druge manifestacije za djecu u sklopu kojih će se predstaviti dječje stvaralaštvo i kraj školske godine.

Predstavnik Turističke zajednice Grada Đurđevca Marko Fuček predstavio je središnji program Picokijade odnosno scenski spektakl uprizorenja legende, a  pored toga posjetitelji će moći vidjeti i povijesne postrojbe iz Hrvatske i Mađarske, povorku aranžiranih kola, Podrafest, Diganke, zlevanke i prkače, Viteška posla i razne sportske manifestacije.

Sve okupljene, predsjednica Verica Rupčić podsjetila je da je 2007. godine Legenda o picokima proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom, a konferenciji je prisustvovao i direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc istaknuvši kako u ovoj manifestaciji sudjeluju pojedinci i cijele obitelji čime se ona izdvaja od sličnih manifestacija.

Služba ureda župana

Izvor slike: djurdjevac.eu