Predstavljen projekt „Učenjem do posla“ kojim će se nezaposlene osobe osposobiti za strukovna zanimanja

Obrtničko učilište POUKA u utorak, 20. ožujka u Koprivnici je održalo početnu konferenciju projekta „Učenjem do posla“ kojoj je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ravnateljica Učilišta Jasmina Sinovec pojasnila je kako je projekt kandidiran u okviru Poziva „Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u vrhu povećanja zapošljivosti“.

Cilj projekta je unapređenje znanja i vještina osoba s nižom razinom kvalifikacije ili bez kvalifikacije te dugotrajno nezaposlenih u svrhu povećanja njihove zapošljivosti, a 30 pripadnika ove ciljne skupine sudjelovat će u provedbi tri obrazovna programa za zanimanja tražena na tržištu rada: program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju tesar/ica, program osposobljavanja za poslove elektrozavarivača/ice i program usavršavanja za obavljanje poslova montera/ke solarno toplovodnih sustava.“, dodala je ravnateljica Sinovec.

Zamjenik Ljubić kazao je kako je projekt nastavak kontinuiranih nastojanja smanjenja nezaposlenosti na području Županije, pojasnivši: „ Na Zavodu za zapošljavanje nalazi se veliki broj ljudi koji nemaju kvalifikacija, kompetencija ili znanja koja su potrebna za obavljanje strukovnih zanimanja, a kroz ovaj projekt pomoći će im se u osposobljavanju i pronalasku svog mjesta na tržištu rada.

V.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac napomenula je kako će atraktivnost navedenih strukovnih zanimanja i brzo zaposlenje motivirati nezaposlene da se uključe, dok je još jedna od prednosti i obavljanje stručne prakse kod potencijalnih poslodavaca.

Hrvatski Zavod za zapošljavanje ujedno je i partner u provedbi aktivnosti, a kroz 12 mjeseci trajanja projekta odabrat će se polaznici, nabaviti potrebni materijali i oprema za organizaciju teorijske i praktične nastave te provesti planirani programi osposobljavanja i usavršavanja. Edukacija polaznika počinje u svibnju, a za svako zanimanje traje oko dva mjeseca.

Vrijednost projekta je 515.079,13 kuna, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100%-tnom iznosu i to 85% iz Europskog socijalnog fonda temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te 15% iz proračuna Republike Hrvatske.

Služba ureda župana