Predstavljen rad znanstvenoistraživačkih jedinica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti iz sjeverozapadne Hrvatske

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održano je predstavljanje rada znanstvenoistraživačkih jedinica iz sjeverozapadne Hrvatske sa sjedištima u Varaždinu, Bjelovaru i Križevcima, čemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Zamjenik Ljubić istaknuo je važnost djelovanja Akademijinih zavoda te izrazio zadovoljstvo suradnjom koja doprinosi unapređenju znanstvene aktivnosti u Županiji, a o križevačkom Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Koprivničko-križevačkoj županiji govorili su voditelj akademik Franjo Tomić te upravitelj dr. sc. Ivan Peklić.

Križevački Zavod utemeljen je 2013. ugovorom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti s Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Križevcima, a njegove temeljne djelatnosti su razvoj znanstvenog i umjetničkog rada, njegovanje povijesnih, kulturnih i umjetničkih vrijednosti te pomaganje razvoju gospodarstva i čuvanju prirodnih vrijednosti na području Koprivničko-križevačke županije pa i šire. Zavod je u proteklih pet godina organizirao ukupno 53 događanja: 12 znanstvenih skupova (tri međunarodna), osam okruglih stolova, 15 predavanja, 10 promocija monografija i knjiga, tri izložbe, tri kazališne predstave i dva koncerta. Također je izdao i 13 publikacija.

Rad Zavoda za znanstveni rad HAZU u Varaždinu predstavili su voditelj akademik Stjepan Damjanović i upravitelj dr. sc. Vladimir Huzjan, dok su o radu Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Bjelovaru govorili voditelj prof. dr. sc. Slobodan Kaštela te upravitelj prof. dr. sc. Vladimir Strugar. Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić podsjetio je kako Akademija broji ukupno 26 znanstvenoistraživačkih jedinica u Zagrebu i drugim dijelovima Hrvatske, od Cavtata do Vukovara te je naglasio potrebu boljeg povezivanja zavoda radi što uspješnije aplikacije na fondove Europske unije.

Na predstavljanju su bili i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Bojana Hribljan, a u atriju palače HAZU bila je priređena i prigodna izložba izdanja ovih zavoda.

Služba ureda župana