Predstavljena knjiga akademkinje Alice Wertheimer-Baletić “Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika”

U Gradskoj vijećnici u Koprivnici, prošlog je vikenda predstavljena nova knjiga akademkinje Alice Wertheimer Baletić “Demografska teorija, razvoj stanovništva Hrvatske i populacijska politika”, čemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Riječ je o opsežnoj zbirci najvažnijih radova, a djelovanje ove najistaknutije hrvatske demografkinje u svojim su obraćanjima pohvalili zamjenik Ljubić, zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec, akademik Dragutin Feletar i demograf Stjepan Šterc, dok je sama autorica detaljnije predstavila knjigu.

Knjigu je objavila nakladna kuća Meridijani, razdijeljena je na dva dijela – prilozi demografskoj teoriji te razvoj stanovništva Hrvatske u drugoj polovici 20. stoljeća, a donosi radove Alice Wertheimer-Baletić objavljene u znanstvenim edicijama u razdoblju od 1960-ih godina do sadašnjih dana. Time se, uz pregled sadržaja značajnih demografskih tema, dobiva i uvid u razvoj demografskih istraživanja i perspektive razvoja stanovništva Hrvatske, kao i  u sistematizaciju demografskih znanja i primijenjenih metoda demografske analize.

Hrvatska ekonomistica, pedagoginja i akademkinja Alica Wertheimer-Baletić rođena je 1937. u Vukovaru, a autorica više knjiga i monografija, među kojima se izdvajaju “Stanovništvo SR Hrvatske – studije”, “Ekonomska aktivnost stanovništva – demografski aspekt”, “Demografija – stanovništvo i ekonomski razvitak”, “Stanovništvo Vukovara i vukovarskog kraja” te “Stanovništvo i razvoj”.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: koprivnica.hr