Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike sa županom, gradonačelnicima i načelnicima razgovarali o projektima gospodarenja otpadom

U prostorima Županijske uprave u utorak, 19. lipnja održana je sjednica Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije, kojoj su prisustvovali i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mile Horvat te tajnica Kabineta ministra Irena Relić.

Teme Kolegija bile su mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom, uz predstavljanje mogućnosti sufinanciranja mjera koje jedinice lokalne samouprave trebaju provesti tijekom 2018. godine kako bi ispunile svoje obaveze, te informacija o aktualnostima i stanju projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica koju je predstavio direktor Mladen Ružman.

Uvodno se obratio domaćin, župan Darko Koren, zahvalivši predstavnicima Ministarstva na dolasku, te  kazao: „Tema gospodarenja otpadom na ovom je području vrlo aktualna te smo smatrali kako je korisno da za jedinice lokalne samouprave u suradnji s Ministarstvom pripremimo prezentacije, postavimo određena pitanja te dobijemo odgovore na njih.“

Državni tajnik Horvat županu je uzvratio zahvale na organizaciji sastanka, dodavši kako žele informirati predstavnike jedinica lokalne samouprave o mogućnostima sufinanciranja njihovih projekata gospodarenja otpadom te kako su si postavili ozbiljne ciljeve – do 2020. godine odvojeno sakupiti i reciklirati 50% komunalnog otpada, a od iduće godine zabraniti odlaganje otpada na neuređenim i neusklađenim odlagalištima.

To su za nas imperativi koje kao društvo moramo postići, a trenutno nismo baš u zavidnoj situaciji s 27% odvojenog sakupljanja otpada. Ministarstvo si je zadalo zadatak da u 2018. godini stvori infrastrukturne pretpostavke za ciklus odvojenog sakupljanja i recikliranja otpada, što je danas i tema, gdje je potrebno naglasiti kako nije riječ o klasičnim natječajima. Sve jedinice koje zadovolje formalno-pravne uvjete i ozbiljno se pripreme bit će korisnici sredstava iz natječaja, a prilika je to da svi zajedno iskoristimo mogućnost povlačenja sredstava iz Europske unije.“, pojasnio je državni tajnik, dodavši da su u visokom stupnju pripreme centri za gospodarenje otpadom, reciklažna dvorišta i sanacija odlagališta.

Tajnica Kabineta ministra Irena Relić zatim je održala prezentaciju o mogućnostima sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom gdje je predstavila aktualne natječaje, kao i one koji će uskoro biti otvoreni, kazavši kako su prioritetne aktivnosti u ovoj godini za jedinice lokalne samouprave donošenje planova gospodarenja otpadom, odluka o načinu pružanju javne usluge, osiguranje potrebne infrastrukture za odvojeno prikupljanje, edukativno informativne aktivnosti te zatvaranje i sanacija odlagališta otpada. Prioritetne aktivnosti za županije su ubrzati pripremu i provedbu projekata centara za gospodarenje otpadom te pomoći jedinicama lokalne samouprave preko svojih regionalnih agencija u pripremi projekata za EU sufinanciranje. Od natječaja je, između ostalih, spomenula Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za građenje reciklažnih dvorišta, Javni poziv za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za građenje sortirnica te Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za sanaciju odlagališta otpada.

U drugom dijelu Kolegija, prezentaciju o Regionalnom centru za gospodarenje otpadom Piškornica održao je direktor Mladen Ružman koji je kazao kako su četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec dosad u projekt uložile 26 milijuna kuna. Direktor je zahvalio na podršci Ministarstva projektu, dodavši kako razmišljaju u istom smjeru, te je poručio kako centar nije suprotstavljen planovima jedinica lokalne samouprave te kako je potrebno neograničeno odlaganje otpada privesti kraju jer nam to Europa više neće dopustiti.

Centar je dio sustava koji se naslanja na primarnu selekciju i odvojeno prikupljanje i obradu otpada, radimo na tome da uvažimo kapacitete koji su se promijenili, a glede daljnjeg razvoja projekta važno nam je zakonsko definiranje uloge centra gdje očekujemo pomoć države. Bez Piškornice ne vidim rješenje za ovaj sustav, a svatko od nas treba se zapitati tko će platiti penale čiji iznosi nisu mali. Danas vam donosimo strukturu prema općinama i gradovima koliko će iznositi penali te se s time treba suočiti i na temelju te činjenice donijeti odluku.“, poručio je direktor Ružman.

Aktualnoj temi oko projekta Piškornice pridružio se i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasivši podršku Grada Koprivnice realizaciji projekta Piškornica, pozvavši kolege načelnike i gradonačelnike da razumno pristupe toj temi koja će konačno omogućiti rješavanje pitanja gospodarenja otpadom na području cijele Županije.

Raspravljati da li nam treba Piškornica kada imamo toliko otpada, a nemamo drugo rješenje, je kontraproduktivno i populistički. Otpad postoji, vidimo da nas i penali počinju pritiskati, a u suradnji s Ministarstvom moramo priču okrenuti u pozitivnom smjeru. Nadam se da možemo zaboraviti što je bilo, okrenuti novi list i izbaciti politički motivirane rasprave, uvesti racionalnu komunikaciju i napraviti posao koji građani od nas očekuju.“, istaknuo je gradonačelnik Jakšić.

Župan je predstavnicima Ministarstva zahvalio na podršci projektu, kao i gradonačelniku Jakšiću na racionalnom promišljanju koje otklanja političku komponentu koja je dosad bila dominantna kada se govorilo o projektu.

Ovo je prekretnica u promišljanju svih nas na ovim prostorima i vrijeme je da se posvetimo onome što nam je glavni cilj, a to je izgradnja centra za gospodarenje otpadom“, poručio je župan.

Raspravi o značaju ovog strateškog projekta Vlade RH  u području gospodarenja otpadom pridružila se i tajnica Relić te je tom prilikom dodala kako sustav gospodarenja otpadom na području Hrvatske nije moguć i tehnički nije izvediv bez centara za gospodarenje otpadom.

Državni tajnik Horvat napomenuo je kako su centri za gospodarenje definirani Planom gospodarenja otpadom, a koncept od 11 centara prihvaćen je od Europske komisije i za to su osigurana velika sredstva.

Ako ne iskoristimo ta sredstva, morat ćemo raditi o svom trošku i prilično je neozbiljno ne iskoristiti milijune koji su nam dostupni. Ne vidimo drugo rješenje za ovaj sustav jer idealnog odvajanja otpada nema, a predstavnicima centara imamo redovite sastanke i nadziremo cijeli postupak. Nadamo se kako će promjena pristupa projektima centra ubrzati stvari i da ćemo uskoro doći do zajedničkog cilja.“, kazao je državni tajnik.

Na kraju sastanka spomenuto je kako je u tijeku dovršenje izmjena i dopuna Zakona o gospodarenju otpadom te su predstavnici Ministarstva pozvali okupljene da se uključe i doprinesu poboljšanju sustava.

Služba ureda župana