Primarna zdravstvena zaštita kao glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Primarna zdravstvena zaštita bila je glavna tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održane u četvrtak, 10. svibnja kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić s okupljenim je županima i drugim predstavnicima županija raspravljao o aktualnom prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji mijenja strukturu primarne zdravstvene zaštite u odnosu na županije kao osnivače ustanova. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk naglasio je kako primarna zdravstvena zaštita mora osigurati dovoljan standard te je izrazio bojazan kako će domovi zdravlja će novim prijedlogom Zakona doći u nepovoljan položaj.

Novim prijedlogom Zakona model koncesija trebao bi prijeći u model ordinacija kojim bi zatim došlo do djelomične privatizacije primarne zdravstvene zaštite, ali bez rješavanja pitanja mrtvozorstva i dežurstva, što predstavlja velik problem u manje razvijenim dijelovima Hrvatske.

Ministar Kujundžić istaknuo je kako su dva subjekta na koja se Zakona fokusira pacijenti i liječnici, a cilj je poboljšati kvalitetu, omogućiti ravnopravan položaj svih liječnika i regulativom osigurati sve što ulazi u model ordinacija po uzoru na europske modele. Još je dodao kako uvijek ima prostora za poboljšanje te će se, sukladno prijedlozima, nacrt Zakona još mijenjati s ciljem stabilizacije sustava.

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske pokrenuo je inicijativu kojom će se poboljšati suradnja civilnoga društva i županija kao tijela javne vlasti, a tom je prilikom predsjednik Pauk potpisao Deklaraciju o suradnji županija i organizacija civilnoga društva.

Hrvatska zajednica županija 18. svibnja proslavit će 15. obljetnicu osnutka svečanim programom u Hrvatskom saboru, a tada će biti proglašene i prve „Županije-prijatelji djece“. Dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak Izvršnom je odboru predstavila programsku knjižicu projekta u kojoj su navedeni kriteriji i koraci koje županije trebaju ostvariti, a županija koja je prijatelj djece naglasak stavlja na sretno djetinjstvo u središte svojih kulturnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, demografskih radnji i društvenih politika, poštujući načelo jednakih mogućnosti za svu djecu.

Ostale teme sjednice ticale su se provedbe aktualnih zakona u poljoprivredi – Zakona o zaštiti životinja, Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a razgovaralo se i o obnovi postojećeg  stambenog fonda. Zaključeno je kako će se sa zajedničkim stavom i dalje istupati prema resornim ministarstvima kako bi se ukazalo na izazove koji se pojavljuju na terenu prilikom provedbe zakona.

Služba ureda župana