Zamjenik Ljubić sastao se predstavnicama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

U prostorijama Županijske uprave, u četvrtak 8.  ožujka zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja sastali su se s predstavnicama Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije,  ravnateljicom Draženkom Vadla te Davorkom Gazdek i Nadicom Puškaš iz Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, koji djeluje u sklopu ove ustanove.

Predstavnice Zavoda upoznale su zamjenika Ljubića, ujedno i predsjednika županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, s rezultatima četvrtog istraživanja o zloupotrebi sredstava ovisnosti među učenicima županijskih srednjih škola. Istraživanje je Zavod proveo tijekom veljače i ožujka 2017. godine, a zajedno s istraživanjima provedenim 2002., 2007. i 2012.  godine omogućilo je komparativnu analizu te utvrđivanje trendova rizičnih ponašanja mladih. Predstavnice Zavoda također su zamjeniku uputile poziv na promociju publikacije autorice Davorke Gazdek pod nazivom „Stanje i trendovi zloupotrebe sredstava ovisnosti među srednjoškolcima Koprivničko-križevačke županije-komparativna studija 2002., 2007., 2012., 2017.“ koju je financijski poduprlo Ministarstvo zdravstva, a održat će se 21. ožujka s početkom u 12 sati u predavaonici Zavoda.

Na sastanku se raspravljalo i o programu edukacije profesora iz prevencije ovisnosti (PEPPO), koji djelatnice Zavoda žele proširiti i na osnovne škole te su zamolile Županiju za administrativnu i tehničku pomoć.

Inače, spomenuti program PEPPO, koji se provodi već šestu godinu i kroz koji se dosad educiralo stotinjak profesora,  dio je aktivnosti projekta “Zajedno protiv ovisnosti” koji financijski podržava Ministarstvo zdravstva. Program je usmjeren unapređenju suradnje sa srednjim školama te stjecanju znanja i usvajanju praktičnih vještina za provođenje prevencije ovisničkih ponašanja kod mladih, a dosad je bio prvenstveno namijenjen profesorima/razrednicima prvih i drugih razreda srednje škole. Planiran je kao kontinuirana edukativna aktivnost kroz tri odvojena modula – u prvom modulu naglasak je stavljen na temu alkohola i cigareta, odnosno legalnih droga, drugi sadržajno pokriva teme droga, a treći teme koje se tiču drugih ovisnosti poput kockanja, interneta i sličnog. Kroz sva tri modula profesore se upoznaje s kratkom motivacijskom intervencijom, kao suvremenom, djelotvornom i uspješnom metodom prevencije ovisnosti.

Služba ureda župana