Sjednicom Antikorupcijskog povjerenstva obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

U prostorijama Županijske uprave u petak, 8. prosinca sjednicom Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije obilježen je Međunarodni dan borbe protiv korupcije, a tom je prilikom Duje Prkut iz GONG-a predstavio istraživanje „Percepcija loših upravljačkih praksi u lokalnim zajednicama te upravljanje korupcijskim i reputacijskim rizicima kroz akcijske planove lokalnih i područnih (regionalnih) jedinica“.

Osim Povjerenstva, sjednici su prisustvovali i članovi Županijskog savjeta mladih, na čelu s predsjednikom Dariom Carom, članovi Županijske koordinacije za ljudska prava na čelu s predsjednikom i zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, članovi Savjeta za razvoj civilnog društva Koprivničko-križevačke županije na čelu s predsjednikom Robertom Vulićem, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te predstavnica Hrvatske zajednice županija u Savjetu za suzbijanje korupcije Marina Horvat Pavlic.

Okupljenima se na početku obratila predsjednica Povjerenstva Jadranka Lakuš koja je kazala kako su predavanje i sjednica dio dobre priče kojom se želi doprinijeti borbi protiv korupcije te kako je početkom tjedna održana prva aktivnost, radionica pod nazivom „Skini masku korupciji“ održana u suradnji s Udrugom osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice.

Povjerenstvo djeluje od 2014. godine te je jedno od rijetkih u Hrvatskoj koje ima aktivnost namijenjenu najmlađima, naš kreativni natječaj „Moja županija bez korupcije“ u kojemu je ove godine sudjelovalo 60-tak predivnih dječjih radova iz 15 škola, gdje smo vidjeli kako i djeca shvaćaju da je korupcija društveno zlo.“, dodala je predsjednica Lakuš, naglasivši kako korupcija prije svega ugrožava ljudska prava te su zato okupili sve one koji se bave zaštitom i unaprjeđenjem ljudskih prava.

Pohvale na radu Povjerenstva uputio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, izrazivši zadovoljstvo što su u obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije uključena i druga tijela koja se bave razvojem ljudskih prava te kako su u „učinkovitoj borbi protiv svih neželjenih oblika ponašanja u društvu najvažniji prevencija i zajedništvo“.

Osnovna zadaća Županijskog antikorupcijskog povjerenstva je ohrabriti građane na uočavanje i prijavljivanje, a time i na sprečavanje korupcije, što vrlo uspješno i čine“, zaključio je zamjenik Ljubić.

Nakon uvodnih govora, Duje Prkut iz GONG-a predstavio je istraživanje koje se fokusiralo na prepoznavanje korupcije na lokalnoj razini, a kao rezultat su analizirani formalni i neformalni mehanizmi upravljanja, njihovi odnosi te odnosi aktera koji ih primjenjuju, a koji mogu voditi “zarobljavanju” lokalne države u Hrvatskoj.

Dodjela nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola je su sudjelovale u natječaju „Moja županija bez korupcije“ održat će se u ponedjeljak, 11. prosinca u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ s početkom u 19 sati.

Služba ureda župana