U koprivničkom Muzeju otvorena izložba „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“

Zamjenik župana Ratimir Ljubić prošlog je vikenda prisustvovao otvorenju gostujuće izložbe „Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine“ autora Jurice Sabola, voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca. Izložba je nastala kao rezultat međumuzejske i stručne suradnje Muzeja krapinskih neandertalaca, Muzeja grada Koprivnice, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, HAZU i pojedinih privatnih zbirki.

Riječ je o prikazu važnijih fosilnih nalazišta u Hrvatskom zagorju poput Hušnjakova kao najbogatijeg svjetskog nalazišta neandertalskog čovjeka na svijetu, Radoboja kao bogatog nalazišta fosilne flore i faune i nalazišta Gaveznica – Kameni vrh (Lepoglava) kao lokaliteta poludragog kamena ahat. Posjetitelji su mogli vidjeti i vrste stijena koje izgrađuju područje Hrvatskog zagorja, a po prvi put u javnosti je predstavljena i fosilna građa Podravine koja je prikazana kao zaokružena cjelina. Radi se o fosilima pleistocenskih sisavaca poput vunastog i stepskog mamuta, vunastog nosoroga, stepskog bizona, pragoveda i divljeg konja, s time da je manji dio građe pohranjen u zbirci Muzeja, dok se veći dio nalazi u zbirkama Cugovčan u Podravskim Sesvetama i Zvijerac u Torčecu, koji su  pronađeni u šljunčarama Jegeniš, Šoderica i Gabajeva greda te na dravskim sprudovima Šarje i Crlenika. Na izložbi je predstavljeno preko 100 originalnih fosila, a prava vrijednost su iznimno rijetki mliječni zubi vunastog mamuta.

Uz zamjenika Ljubića i autora izložbe Juricu Sabola, otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, ravnatelj Muzeja Robert Čimin te brojni gosti.

Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja 2018. godine.

Služba ureda župana