U koprivničkom muzeju otvorena izložba „Vlastelinstvo Gorbonok“

U petak, 20. listopada u Muzeju grada Koprivnice otvorena je izložba „Vlastelinstvo Gorbonok“, čiju je realizaciju podržala Koprivničko-križevačka županija, Ministarstvo kulture i Grad Koprivnica.

Izložba je plod petogodišnjih arheoloških istraživanja na području općina Kloštar Podravski i Podravske Sesvete, odnosno iskopavanja na utvrdi Gorbonok i tri selišta – Zgruti, Ruškovoj gredi i Crleniku, a predstavlja život i razvitak srednjovjekovnog vlastelinstva „Gorbonok“.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić, obrativši se okupljenima, naglasio je edukativni karakter izložbe i važnost približavanja arheologije široj publici te je pohvalio Muzej grada Koprivnice na brojnim aktivnostima i programima koje provode.

Autor izložbe, ujedno i ravnatelj Muzeja, Robert Čimin, kazao je kako se po prvi put arheološka izložba postavlja na netradicionalan način, a 87 arheoloških predmeta povezano je sa suvremenim dizajnom, gdje je naglasak stavljen na audiovizualni doživljaj posjetitelja. Predočavanjem najznačajnijih životnih elemenata tog vremena nastojao se stvoriti specifičan međuodnos „predmet – posjetitelj“, dok se posjetitelje nastojalo potaknuti na razmišljanje o uporabljivosti predmeta i načinu života srednjovjekovnog stanovništva podravskog kraja.

Vizualnu komunikaciju potpisuje Mihovil Vargović, likovna rješenja muzeološkog postava Andrija Večenaj, a u posljednjem dijelu izložbe predstavljen je tipični radni dan na arheološkom iskopavanju.

Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja 2018. godine.

Služba ureda župana