U sklopu Dana europske baštine održani radionica i predavanje „Ivanečki vez – priroda na platnu“

Prošlog su vikenda u Koprivničkom Ivancu, u sklopu Dana europske baštine, održani radionica i predavanje „Ivanečki vez – priroda na platnu, kojima je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovala viša savjetnica za kulturu, udruge, nacionalne manjine i sport Vesna Peršić Kovač.

Članice i članovi Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec na radionici su predstavili umijeće izrade ivanečkog veza, nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a svrha je bila javnosti prenijeti informacije o načinu izrade veza, motivima, bojama i pravilnom nošenju, odnosno brizi za vlastito kulturno naslijeđe. Kao posebnost, predstavljene su aktivnosti sekcije vezilja koja uključuje članice različite dobi, a priključuju joj se već djevojčice predškolske dobi.

Dani europske baštine manifestacija je koju je Vijeće Europe pokrenulo 1985. godine, a  Hrvatska joj se pridružila 1995. godine te je od tada kontinuirano održava tijekom rujna i listopada, u organizaciji Ministarstva kulture. Manifestacija u fokus stavlja zajedničko kulturno naslijeđe europskog kontinenta šireći znanje o vlastitoj kulturi, ali i promovirajući toleranciju i poštovanje u odnosu na druge kulture.

Služba ureda župana