U sklopu proslave 140. obljetnice DVD-a Virje održana velika taktičko-pokazna vježba

Prošlog je vikenda u Virju održana svečana proslava 140. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virje, u sklopu koje je održana i velika taktičko-pokazna vježba u športskom parku Podravac u organizaciji DVD-a Virje, čiji je zapovjednik Saša Gregar, dok je voditelj vježbe bio glavni vatrogasni zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan.

Vježbi su u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, te njegova zamjenica u Stožeru, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić i referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc.

Kao što su poručili iz DVD-a Virje, prošlogodišnja požarna sezona i uključenost DVD-a u redovnim i izvanrednim dislokacijama diljem Jadrana motivirala ih je na izradu Vježbe gašenja požara otvorenog prostora kako bi članovima i svim gostima prikazali radnje, postupke i opremu koja se koristi na takvim požarima. Uz vozila i ljudstvo, posebna zanimljivost vježbe bio je transportni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Mi-8 MTV-1., a također se željelo prikazati opremljenost vatrogasnih postrojbi, njihovu koordiniranost sa zračnim snagama, djelotvornost na terenu kao i uvježbanost u stvarnoj situaciji pojave ugroze toga tipa.

U vježbi su sudjelovali Ministarstvo obrane, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Državna intervencijska postrojba, Županijska intervencijska postrojba,Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije, Vatrogasna zajednica Općine Virje, JVP Koprivnica, JVP Križevci, JVP Đurđevac, DVD Virje, DVD Šemovci, DVD Miholjanec, DVD Hampovica, DVD Donje Zdjelice, DVD Rakitnica, DVD Kalinovac, Hitna medicinska pomoć, Policijska postaja Đurđevac te ukupno 62 operativna vatrogasca.

Vježba je zamišljena kao veliki požar u razbuktanoj fazi koji simulira prošlogodišnje događaje diljem priobalja, a prikazana je i svedena na minimalizirani prostor oko nogometnog igrališta radi što boljeg predočenja radnji i događaja na jednome mjestu. S istočne strane nogometnih igrališta zamišljena je velika fronta požara koja se nepredvidivo širi na istok, a sama vježba podijeljena je u pet sektora rada. Vježba je započela sustavom javnog uzbunjivanja u DVD-u Virje, a Centar 112 obavijestio je županijskog vatrogasnog zapovjednika koji je uzbunio društva koja sudjeluju u požaru, a ujedno je zbog velikog razmjera požara i teško pristupačnog terena tražio pomoć od glavnog vatrogasnog zapovjednika zbog hitnog prebacivanja gasitelja na nepristupačni brdoviti teren kako bi što prije počeli djelovati na tom području.

Nakon uspješno održane vježbe koju su sa zanimanjem pratili brojni gledatelji na tribinama održana je svečana sjednica DVD-a Virje, s time da je pokrovitelj proslave bila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a supokrovitelji Općina Virje i tvrtka Vatropromet.

Na samom početku sjednice okupljenima se obratio predsjednik DVD-a Virje Drago Hatadi, a zatim je prikazan video o osnivanju i radu društva kroz proteklih 140 godina. Nakon glazbenog programa u izvedbi limene glazbe DVD-a, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Nedeljko Vukalović uručio je zlatne plamenice Nedeljku Baruškinu, Željku Čižmešinkinu, Mirku Jakopoviću, Mirku Krčmaru i Martinu Lukanecu. Zlatne medalje primili su Drago Hatadi, Goran Matoničkin i Velimir Sobota, dok su Mirko Horvat i Slavko Vinković dobili spomenice za visokih 70 godina provedenog staža u vatrogastvu.

Dopredsjednik Vukalović DVD-u Virje uručio je i Plaketu Hrvatske vatrogasne zajednice povodom 140. obljetnice, a predsjednik Hatadi je povelje počasnih članova uručio dugogodišnjim sponzorima DVD-a Nenadu Radojčiću, direktoru tvrtke Vatropromet i Pavlu Begoviću.

Okupljene su prigodnim riječima pozdravili i zamjenik Ljubić,  predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, dopredsjednik Vukalović, načelnik Općine Virje Mirko Perok, direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, zamjenik predsjednika županijske Vatrogasne zajednice Vladimir Piškor, glavni županijski zapovjednik Zvonimir Habijan, predstavnici bratskih društava Petrinja, Ludbreg, Gornje Mekušje, Pitomača i Nijemci te Josip Adaković u ime svih udruga Općine Virje. Proslavi su prisustvovala i 53 dobrovoljna vatrogasna društva, predstavnici sponzora te delegacija Gradišćanskih Hrvata iz grada Čeprega.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Virje osnovano je davne 1878.godine, a pokriva područje od 78,55 km² na kojem djeluju DVD Šemovci, DVD Miholjanec, DVD Hampovica, DVD Donje Zdjelice, DVD Rakitnica. DVD Virje je stožerno društvo s 90 dobrovoljnih vatrogasaca i 25 profesionalnih. Trenutno broji četiri zaposlena vatrogasca, kao i 40 pripadnika podmlatka i mladeži koji ostvaruju izuzetne rezultate na natjecanjima u Hrvatskoj i šire. Društvo broji tri navalna vozila, dvije auto cisterne, jednu hidrauličku trokraku platformu, jedno teretno kombi vozilo, autobus, mini bus i dva putnička kombi vozila, a uključeno je u sve manifestacije lokalne zajednice i kao takvo slovi okosnicom lokalnih kulturnih i sportskih aktivnosti. Društvo u spomen na dugogodišnjeg predsjednika Dušana Koščića organizira tradicionalni kup u spajanju usisnog voda, koje je poznato kao najmasovnije i najorganiziranije natjecanje takvoga tipa u Hrvatskoj, na kojem često nastupaju najbolje svjetske ekipe. Također sudjeluje i u svim zadaćama županijske Vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Općine Virje, a s vozilima, opremom i ljudstvom sudjelovali su u poplavama u Gunji, Novom Virju i Drnju te na brojnim izvanrednim i redovnim dislokacijama duž cijelog Jadrana.

Služba ureda župana