U tijeku je Zimska škola folklora

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, 3. siječnja započela je Zimska škola folklora u Koprivnici i okupila više od 130 sudionika iz Australije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Republike Hrvatske, od kojih je i veliki broj polaznika iz Udruga, članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko –križevačke županije.

Ovo je prvi puta da se škola održava u Koprivničko-križevačkoj županiji, a svrha škole je obrazovati voditelje i članove hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

Na Zimskoj školi polaznici imaju prilike učiti o plesovima, narodnim nošnjama, pjesmama i proučavati glazbala hrvatskog Panonskog područja. Sudionici mogu uživati u narodnim plesovima Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje, Vinkovaca i Srijema, ali i u plesovima Hrvata koji žive u Vojvodini, Mađarskoj i Bosanskoj Posavini. Pored toga, polaznici imaju priliku slušati predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnog pisma.

Voditelj škole je poznati etnolog i polonist profesor Andrija Ivančan, a potporu organizaciji škole pružila je i Koprivničko-križevačka županija.

Završni koncert Škole na kojem će svi polaznici pokazati što su naučili i uvježbali održat će se u utorak, 12. siječnja u dvorani Domoljub s početkom u 20,00 sati.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.