U Virju se okupili knjižničari na stručnom skupu „Inovativni knjižnični programi u povezivanju sa zajednicom“

Povodom obilježavanja 10. obljetnice Narodne knjižnice Virje kao samostalne ustanove i 140. obljetnice organiziranog čitanja u Virju, uz Dan Općine Virje i Dan hrvatskih knjižnica, u Narodnoj knjižnici Virje proteklog je vikenda održan stručni skup „Inovativni knjižnični programi u povezivanju sa zajednicom“.

Skup je bio prvenstveno namijenjen knjižničarima narodnih i školskih knjižnica, a kao što je poručila v.d. ravnateljice Narodne knjižnice Virje Ivanka Ferenčić Martinčić, narodne knjižnice, ali i sve vrste ustanova i organizacija, svoju snagu i svrhu pronalaze u partnerstvima i povezivanju sa svojim neposrednim zajednicama, bilo putem on-line službi i usluga, virtualnih zajednica i aplikacija, bilo osiguravanjem upravo onakvog tipa sadržaja kakav u zajednici nedostaje. Još je dodala kako su upravo povezanost i energija zajednice u Virju pokretač u organiziranju najrazličitijih sadržaja, posljedica čega je pozitivna socijalna interakcija.

Na Skupu je predstavljen široki spektar različitih sadržaja, možda i netipičnih za knjižnice, kao i najnovija tehnološka dostignuća koja omogućuju i olakšavaju neke nove zadatke knjižničara i novo promišljanje starih i uhodanih usluga za potrebe novih generacija korisnika.

Okupljenima se u ime Koprivničko-križevačke županije obratila v.d. pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, koja je domaćinima zahvalila na organizaciji te pohvalila napore knjižničara na širenju čitateljske kulture i inovativnosti koju uvode u svoju djelatnost, a čemu je potvrda i održavanje ovog stručnog skupa. Sudionike su pozdravili načelnik Općine Virje Mirko Perok, v.d. ravnateljice Ivanka Ferenčić Martinčić, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica Dijana Sabolović Krajina te Zoran Vidaković, koji u sklopu Skupa postavio izložbu „Otk(r)ivanje srca“ koja prikazuje ručno uvezane umjetničke knjige u jednom primjerku nastale u suradnji s više od 30 umjetnika i kreativaca.

Organizator i domaćin Skupa bila je Narodna knjižnica Virje, suradnici Općina Virje, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica (Županijska matična služba), Turistička zajednica Središnje Podravine, Dječji vrtić „Zrno“ Virje, a pokrovitelj Općina Virje.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: virje.hr