Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije proslavila dva desetljeća uspješnog djelovanja

U četvrtak, 7. prosinca Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Koprivničko-križevačke županije svečanim je programom proslavila dva desetljeća uspješnog djelovanja, čemu su prisustvovali i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, kao i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Program je započeo odavanjem počasti zapovjedniku satnije Prvi hrvatski redarstvenik 1990 i jednom od utemeljitelja Podružnice generalu Miralemu Alečkoviću, koji je preminuo prije pet godina, polaganjem vijenaca na groblju u Helbinama, nakon čega je održana sveta misa za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, koju je predvodio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački.

Zatim je u Društvenom domu u Hlebinama nastavljeno prisjećanje na lik i djelo Miralema Alečkovića, u sklopu čega je predstavljena monografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu“, o kojoj je, između ostalih, govorio general Mladen Markač, posebno spomenuvši postrojbu Ban.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na hrvatske branitelje nastavljeno je u Koprivnici, kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, nakon čega je održana svečana sjednica povodom obilježavanja 20. godina djelovanja Podružnice, na kojoj su se okupili brojni uzvanici, među kojima i izaslanik predsjednice RH i savjetnik za stradalnike i branitelje Ante Deur, general u mirovini Mile Ćuk, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, zamjenice gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec i Ksenija Ostriž, načelnik PU KKŽ Vjekoslav Štimac te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

Predsjednik Podružnice Siniša Pavlović kazao je kako je riječ o najmasovnijoj braniteljskoj udruzi koja broji 190 tisuća članova na državnoj razini, a temelji su im ciljevi poboljšanje statusa ratnih veterana i zastupanje njihovih interesa, pomoć u psihosocijalnoj integraciji branitelja te suradnja s državnim tijelima i razvoj zakonodavstva koje se odnosi na veterane.

Naših dvadeset godina rada pokazuje koliko je jako zajedništvo svih udruga u Koprivničko-križevačkoj županiji. Moram naglasiti kako su Županija i svi naši branitelji dali veliki doprinos Domovinskom ratu, a i nakon rata zajedno djelujemo, čega je primjer projekt „Promicanje istine o Domovinskom ratu u školama na području Koprivničko-križevačke županije“, koji je jedini takve vrste u Hrvatskoj i ima dopusnicu resornog ministarstva.“, kazao je predsjednik Pavlović, zahvalivši na suradnji i drugim udrugama, županijskim, gradskim i općinskim čelnicima te posebno Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj.

O doprinosu koprivničko-križevačkih branitelja Domovinskom ratu govorio je izaslanik predsjednice Ante Deur, dok je zamjenik Ljubić kazao: „Zahvaljujem članovima Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana na svemu što su učinili za obranu domovine i što još uvijek čine za poboljšanje kvalitete života naših branitelja, kroz zajedništvo s drugim udrugama. Posebno je važno što su se okrenuli mladima, koji iz prve ruke imaju priliku saznati istinu o Domovinskom ratu, a u taj su projekt uključene sve naše škole. Podružnici želim mnogo uspjeha u daljnjem djelovanju, a Koprivničko-križevačka županija na raspolaganju im je za svu potrebnu podršku.“

Na kraju svečane sjednice, Podružnica je dodijelila zahvalnice i plakete, između ostalih i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Služba ureda župana