Uskoro počinje 12. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“

Uz obrednu pjesmu Ivanjskih običaja koju su izvele članice Folklornog ansambla Koprivnica, u prostorima Županijske uprave u utorka, 10. srpnja započela je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 12. po redu Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“.

Pokrovitelj Festivala je Koprivničko-križevačka županija, kao i Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac, đurđevačka Turistička zajednica, Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica, Dom za starije i teško bolesne osobe Senior Care Križevci te brojni sponzori.

Festival traje od 19. do 23. srpnja, a ukupno će sudjelovati oko 260 izvođača i to: Folklorni ansambl „Pletenka“ iz Makedonije, Hrvatska folklorna grupa Gradišća Poljanci iz Austrije, Plesni ansambl Somogy iz Mađarske, Folklorni ansambl Hont iz Slovačke, Folklorna skupina Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci iz Slovenije te domaći – KUD „Petar Preradović“ iz Đurđevca i Folklorni ansambl Koprivnica, koji je suorganizator.

Zamjenik župana, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, Ratimir Ljubić kazao je kako je cilj manifestacije prezentirati bogatstvo nošnji, glazbe, plesa i običaja, kako Podravine i Prigorja, tako i drugih zemalja, ali i stvoriti temelje za buduću suradnju.

Posjetitelji će i ove godine moći uživati u raskošnim izvedbama folkloraša, a Festival je proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine u kojemu će biti prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna baština Podravine. Zahvaljujem našoj Zajednici koja svake godine nadmaši sva očekivanja i priredi nam nešto novo, a posebno nas veseli što imamo goste iz čak pet zemalja. Pozivamo sve one koji vole folklora i kulturnu baštinu da uživaju u manifestaciji te da sa sobom ponesu pozitivne dojmove o našem kraju.“, dodao je zamjenik Ljubić.

Predsjednica županijske Zajednice kulturnih udruga Koprivničko-križevačke županije i zamjenica predsjednika Organizacijskog odbora Nada Šešić kazala je kako je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine te su taj dio odlučili uključiti u program. Građanima će prezentirati etno kutke u izlozima Gradske knjižnice „Fran Galović“ i trgovina, što je realizirano uz pomoć KUD-a „Fran Galović“ iz Peteranca, Udruge prijatelja kulture „Vlado Dolenec“ Koprivnički Bregi, DIF-a Koprivnički Ivanec i Folklornog ansambla Koprivnica. Od nematerijalnih kulturnih dobara, moći će se vidjeti umijeće izrade ivanečkog veza, bregovske pite i peteranskog bijelog veza –filea, kao i drvenih igračaka te tradicijskog nakita.

Tradicijska kultura sigurno je budućnost naše kulture i onoliko koliko jedan narod poznaje, poštuje i ulaže u svoj tradicijsku kulturu, u toj će mjeri egzistirati čuvajući svoj lokalni i nacionalni identitet. Festival, osim što ima turistički potencijal, širi znanje i podiže svijest, kako o vlastitom kulturnom nasljeđu, tako i o vrijednosti drugih kultura, a sve temeljeno na toleranciji i poštovanju. Kultura obogaćuje duh, zbližava ljude i briše sve granice.“, istaknula je predsjednica Šešić te zahvalila svima koji su uključeni u organizaciju na podršci.

Pozive posjetiteljima i zahvale na organizaciji uputili su i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, ravnateljica Doma Senior care Sonja Vrsaljko te predsjednik KUD-a Petar Preradović Đuro Bobovčan.

Prva festivalska večer započinje 20. srpnja u 20 sati u Domu kulture u Đurđevcu u domaćinstvu KUD-a „Petar Preradović“, a druga festivalska večer na rasporedu je 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, gdje je domaćin Folklorni ansambl Koprivnica. Kako bi omogućili da u pjesmi i plesu uživaju i teško pokretni te bolesni građani, sudionici Festivala i ove će godine posjetiti korisnike Doma Senior Care u Križevcima i koprivničkog Doma za starije i nemoćne.

Sudionici Festivala imat će priliku obići znamenitosti Županije, a u svojim će nastupima izvoditi nekoliko koreografija.

Konferenciji su prisustvovali i ostali članovi Organizacijskog odbora, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, predstavnici đurđevačke Turističke zajednice, Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica te Županijske uprave.

Služba ureda župana