Vodeći stručnjaci hitne medicine okupili se na 2. simpoziju u Općoj bolnici Koprivnica

U povodu obilježavanja 15. godišnjice rada Centra za hitnu medicinu – Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, u petak 9. ožujka u prostorima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici održan je 2. simpozij hitne medicine kojemu je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić. Simpozij je s temom „Odjel hitne medicine – pogled u budućnost“ okupio vodeće stručnjake hitne medicine iz cijele Hrvatske.

Odjel hitne medicine u Koprivnici prvi je takav odjel u Hrvatskoj implementiran kao Jedinica samostalne djelatnosti hitne medicine u Koprivnici 2003.godine, u okviru Pilot projekta reforme zdravstvenog sustava u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Koprivnički Odjel ima i prvu specijalisticu hitne medicine, voditeljicu Odjela Dijanu Osman koja je kazala kako je skupina entuzijasta prije 15 godina krenula u formiranje odjela hitne medicine kako bi „zdravstvenu uslugu približili hitnom pacijentu na jednom mjestu te smanjili troškove liječenja i broj nepotrebnih hospitalizacija“. Još je dodala kako Odjel danas ima dva specijalista hitne medicine, uskoro će dobiti i trećeg, a ujedno je zahvalila i svojoj mentorici i prvoj voditeljici Odjela, liječnici Gordani Slavetić.

Ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić zahvalio je svima na dolasku, kazavši kako su kao ustanova napravili veliki iskorak u razvoju medicine te kako je Odjel „otvorio stazu na koju će drugi u Hrvatskoj tek danas zakoračiti“.

Ta nas staza vodi u budućnost, daje nove generacije profesionalaca koji svojim radom i učenjem oplemenjuju hitnu medicinu i otvaraju nove horizonte u spoznajama struke koja brine o hitnim pacijentima. Ovaj Simpozij potvrda je svega što smo radili tijekom godina, a svatko od nas na najbolji mogući način doprinosi ovom sustavu. Prošlu godinu obilježili su pozitivni poslovni i stručni rezultati koprivničke bolnice, a sve nam to govori da idemo u dobrom smjeru“, istaknuo je ravnatelj Devčić.

Zamjenik Ljubić također je uputio zahvale predavačima i okupljenima, kao i liječnici Slavetić koja je svojim radom i zalaganjem postavila temelje Odjela.

Koprivničko-križevačka županija mnogo ulaže u kvalitetu i ravnomjerni razvoj zdravstvenog sustava, a posebno je ponosna na rad i rezultate naše najveće zdravstvene ustanove – koprivničke bolnice i svih njezinih djelatnika. Današnji Simpozij prilika je da se govori o povijesti stvaranja Odjela hitne medicine, ali ono što je još važnije, o njegovoj budućnosti. U mnogočemu možemo biti primjer drugima u Hrvatskoj, a visoki standard zdravstvene usluge svakako je jedno od najvažnijih postignuća.“, dodao je zamjenik Ljubić.

Pohvale koprivničkom Odjelu uputila je i ravnateljica hrvatskog Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, naglasivši kako je osnova rada hitne medicine trijaža te je zahvalila svim medicinskim sestrama, dok je primarijus Željko Plazonić, državni tajnik Ministarstva zdravstva, u svom govoru potvrdio obećanje kako će bolnica dobiti najavljeni uređaj za magnetsku rezonancu. Naime, krajem prošle godine, na inicijativu Županije, na tu je temu održan sastanak u resornom ministarstvu, a državni tajnik Plazonić ovom je prilikom na angažmanu glede nabave uređaja zahvalio i ravnatelju Devčiću.

Nakon uvodnih govora, prva voditeljica Odjela Gordana Slavetić održala je prezentaciju o povijesti Odjela, gdje je naglasila kako je kroz 15 godina bilo uključeno preko 80 liječnika, a s godinama se povećavao i broj pacijenata. Godišnje ih kroz Odjela prođe oko 23.000, od čega četvrtina bude primljena na bolničke odjele, a u formiranju Odjela bila je ključna edukacija medicinskog osoblja u Australiji. Prvi simpozij hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem održan je 2013.godine te je tom prilikom začetnik hitne medicine u Australiji profesor Joseph Epstein dodijelio Odjelu hitne medicine koprivničke bolnice priznanje za razvoj hitne medicine u Republici Hrvatskoj. Danas u Odjelu rade dva specijalista hitne medicine, pet specijalizanata hitne medicine, 18 medicinskih sestara i šest nosača bolesnika.

Otvorenju Simpozija prisustvovali su i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Melita Samoborec, predstavnice Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnice Koprivničko-križevačke županije na čelu s predsjednicom Marinom Friščić u ime organizatora, ravnatelji zdravstvenih ustanova, brojni liječnici i medicinske sestre te ostali gosti.

Služba ureda župana