Zamjenik Ljubić na okruglom stolu povodom obilježavanja 50. obljetnice Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama

Galerija naivne umjetnosti u Hlebinama 11. i 12. svibnja 2018. godine bogatim programom obilježava 50. obljetnicu postojanja i uspješnog djelovanja. Organizatori su Muzej grada Koprivnice i Općina Hlebine, a partneri Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Općina Kalinovac i Općina Molve.

U petak, 11. svibnja s početkom u 13 sati u Galeriji je održan okrugli stol pod nazivom „Pedeseta obljetnica hlebinske galerije – naiva nekad i danas“, kojemu je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić te uputio pozdrave okupljenima. Prigodnim riječima obratili su se i ravnatelj Muzeja Robert Čimin te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski.

Bivši ravnatelj Muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu i stručnjak za naivnu umjetnost Vladimir Crnković predložio je da se izradi precizan plan za popunjavanje fundusa Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, dok je povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar kronološki je prikazao rad Galerije, a predavanja su održali i kustos Galerije primitivne umjetnosti i sveučilišni profesor muzeologije Tomislav Šola, književnica i dugogodišnja pratiteljica Hlebinske škole Božica Jelušić, kustosica i bivša ravnateljica Muzeja grada Koprivnice Draženka Jalšić Ernečić, kustosica Galerije naivne umjetnosti Hlebine Helena Kušenić, muzejska pedagoginja Muzeja grada Koprivnice Maša Zamljačanec te Petra Večenaj Živičnjak iz Galerije Ivan Večenaj Gola.

Obilježavanje 50. godišnjice rada Galerije nastavlja se danas predstavljanjem publikacije „Putevima Hlebinske škole“ i otvorenjem izložbe Borba titana – Ivan i Josip Generalić, a program počinje u 18 sati.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Glas Podravine