Zamjenik Ljubić na stručnom skupu „Franjo Fancev na pragu kurikularne refome“

U Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju održan je stručni skup pod nazivom „Franjo Fancev na pragu kurikularne refome“, kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Stručni skup održan je  pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Koprivničko-križevačke županije i Općine Virje, u organizaciji Osnovne škole Virje i suorganizaciji Ogranka Matice hrvatske u Đurđevcu, a povodom 135. godišnjice rođenja Franje Fanceva te 10. godišnjice od izdavanja zbornika „Znanstvena djelatnost Franje Fanceva“.

U svom obraćanju, zamjenik Ljubić uputio je pohvale organizatorima na čuvanju sjećanja na velikog hrvatskog knjižničara, filologa i povjesničara umjetnosti Franju Fanceva, a skupu su, između ostalih, prisustvovali i načelnik Općine Vrije Mirko Perok te ravnateljica škole Marica Cik Adaković. Za kulturno-umjetnički program bila je zadužena Glumišna družina Virje.

Franjo Fancev radio je kao profesor u Bjelovaru te knjižničar i ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Od 1922. do smrti 1943. godine bio je profesor starije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kao i urednik “Građe za povijest književnosti hrvatske”. Proučavao je kajkavski dijalekt, jezik protestantskih hrvatskih pisaca te latiničke spomenike crkvene književnosti 14. i 15. stoljeća, što ga je dovelo do spoznaje o jedinstvenosti hrvatske književnosti bez obzira na tri pisma i na crkvenu i političku rascjepkanost hrvatskog prostora. Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice hrvatske, a objavio je oko 150 studija, rasprava i prikaza s područja književnosti i jezika.

Služba ureda župana