Zamjenik Ljubić održao sastanak na temu potpora obrazovanju pripadnika romske nacionalne manjine

U prostorijama Županijske uprave u ponedjeljak, 9. travnja zamjenik župana Ratimir Ljubić održao je sastanak s predstavnicima osnovnih škola i PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja, na kojemu je predstavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Programska, stručna i financijska potpora obrazovanju djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine“.

U Pozivu stoji kako je uključivanje djece i učenika pripadnika romske nacionalne manjine u programe produženog boravka i programe predškole ključ za prekidanje međugeneracijskog kruga društvene isključenosti i najbolje sredstvo za preveniranje nepovoljnog položaja djece Roma na samom početku osnovnoškolskog obrazovanja.

Sastanku su prisustvovale osnovne škole Legrad, Kloštar Podravski, Frana Kocelaka Drnje, Mihovila Pavleka Miškine Đelekovec i Prof. Blaža Mađera Novigrad Podravski, a dogovoreno je kako će ravnatelji dostaviti povratne informacije glede broja uključenih učenika, plana produženog boravka i ostalih potrebnih aktivnosti.

Natječaj je otvoren u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., raspoloživo je preko 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a mogući prijavitelji su jedinice lokalne i područne samouprave. Minimalni iznos potpore po projektu je 500 tisuća kuna, maksimalni 3 milijuna kuna, a trajanje projekata je 15 mjeseci.

Glavni cilj je povećanje socijalne uključenosti i integracije djece/učenika pripadnika romske nacionalne manjine u odgojno-obrazovni sustav, a ciljne skupine su učenici pripadnici romske nacionalne manjine od 1. do 4. razreda osnovne škole, kao i mlađa djeca. Provedbom različitih aktivnosti uključit će se veći broj učenika pripadnika romske nacionalne manjine u kvalitetne programe produženog boravka u školi, a organiziranjem prijevoza od kuće do vrtića/škola koje provode programe predškole osigurat će se uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća i uspješniju socijalizaciju.

Služba ureda župana