Zamjenik Ljubić sastao se s ravnateljem Muzeja grada Koprivnice Robertom Čiminom

Kako bi razgovarali o suradnji Koprivničko-križevačke županije i Muzeja grada Koprivnice, kao i planovima i programu za 2018. godinu, zamjenik župana Ratimir Ljubić u petak, 19. siječnja održao je sastanak s ravnateljem Muzeja Robertom Čiminom i suradnicima.

Ravnatelj Čimin najavio je kako Galerija naivne umjetnosti Hlebine, koja djeluje u okviru Muzeja, slavi 50. obljetnicu, a tim će se povodom cijele godine odvijati bogat i sadržajan program. Centralni dio proslave održat će se 12. svibnja kada će biti organiziran znanstveni skup i predstavljanje javnosti dosad nepoznate zbirke obitelji Generalić. Osim obljetnice u Hlebinama, Muzej ove godine priprema realizaciju 22 izložbe, gdje vrijedi spomenuti onu Zvonka Sigetića, izložbu crteža i grafika Miške Kovačića te klasičnu godišnju izložbu, dok je početkom sljedeće školske godinu u planu izložba „Školstvo u Koprivnici“, koja je u organizacijskom smislu možda i najzahtjevnija, budući da je uključeno mnogo suradnika. Također, ravnatelj je dodao kako nastavljaju i s provedbom drugih aktivnosti, poput ljetnog kampa KUL Hlebine koji djeci omogućava upoznavanje s tradicijskom kulturom i naivnom umjetnošću, ETNOFESTivala koje je prvi put održan prošle godine i svojim je spojem glazbe, etnografije i filma privukao brojne posjetitelje te programa Malci muzealci, koji na kreativan način djecu upoznaje s muzejskom djelatnošću. Novost u programu je HINT – rezidencijalni boravak suvremenog umjetnika Stipana Tadića u Hlebinama, gdje će se u suradnji s članovima Hlebinske škole navine umjetnosti okušati u slikanju na staklu te održati izložbu nastalih radova.

U planu je i objava Vodiča kroz naivu, jedinstvene višejezične monografije, koji bi se sastojao od dva dijela – vodiča kroz muzejsku Zbirku naivne umjetnosti i predstavljanja okolnih atelijera. Ujedno je najavljena i Noć muzeja, u čije se obilježavanje koprivnički Muzej uključio jedanaestu godinu zaredom, uz temu „Muzeji i sport: brže, više, jače“. U petak, 26. siječnja s početkom u 18 sati u Muzeju će biti predstavljena izložba „Rukometašice zlatnog sjaja“, dok će se u Galeriji Koprivnica, uz izložbu „Čudesni svijet nadnaravnih bića“, održati radionica „Vilinske igre – brže, jače, bolje“, nakon čega je na rasporedu proglašenje najboljih radova pristiglih na poziv za prikupljanje usmene predaje. U Galeriji Hlebine bit će postavljena izložba “Nepoznato o poznatom – nove donacije u Zbirku naivne umjetnosti”, s naglaskom na donacije iz kolekcija Neimarević i Makanec, a kompletan program može se pogledati OVDJE.

Zamjenik Ljubić pohvalio je napore i trud djelatnika Muzeja na razvoju kulturne scene, a posebno u dijelu navine umjetnosti, uz koju su vezani i brojni projekti Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Poželjevši im mnogo uspjeha i ostvarenih planova u 2018. godini, poručio je kako će im Županija i nadalje pružati podršku, kako u financijskom, tako i u svakom drugom smislu.

Služba ureda župana