Zamjenik Sobota prisustvovao završnoj konferenciji projekt razvoja IPP i IPT na području regije sjeverne Hrvatske

U dvorani Skupštine Varaždinske županije jučer je održana završna konferencija projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području regije sjeverne Hrvatske na kojoj su predstavljeni provedeni rezultati i aktivnosti, a na kojoj je prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota.

Dobrodošlicu svim prisutnima uputio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar, nakon čega se prisutnima prigodnim riječima obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Zadovoljstvo pokretanjem ovog projekta kao i njegovu važnost istaknuo je zamjenik Sobota osvrnuvši se potom na prometne probleme u ovoj županiji naglasivši: „Što se tiče cestovnog prometa, jedan dio problema smo nedavno riješili i spojili jugozapadni dio naše županije s glavnim gradom. Ostali su problemi u istočnom dijelu županije, gdje cestovni promet ne samo da nije povezan sa Zagrebom, nego nije povezan ni s Varaždinom i Čakovcem“. O potpisivanju samog sporazuma oko projekta zamjenik je istaknuo:„Potpisivanjem ovog sporazuma htjeli smo riješiti upravo te navedene probleme. Svakodnevno smo svjedoci kolapsa i svakodnevnih nesreća na Podravskoj magistrali, a odcijepljenost Podravine od Čakovca i Varaždina, gdje i jesu jake migracije, posebice studenata, ali i zaposlenih u tim županijskim središtima, pokušavamo riješiti na ovaj način“. Na kraju je izrazio zadovoljstvo realizacijom projekta „koji će uvelike svima olakšati prometne kretnje i riješiti probleme za dobrobit svih građana ovih triju županija“.

Potom je koordinatorica projekta za Varaždinsku županiju Petra Martak predstavila projekt kao i njegove aktivnosti, nakon čega se prisutnima obratio i voditelj projekta iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Branko Mihalić.

Valja istaknuti da je u sklopu izrade Master plana iz svake županije izabrano po jedno pilot područje primjene IPP-a na kojem su odabrane jedna željeznička i nekoliko autobusnih linija. Tako je na području Koprivničko-križevačke županije izabrano područje Koprivnica-Virje-Ždala , za Varaždinsku županiju Varaždin-Lepoglava-Trakošćan,  a za  Međimursku županiju Čakovec – Mursko Središće – Toplice Sv. Martin.

Nositelj projekta je Varaždinska županija dok su partneri u projektu Koprivničko-križevačka županija i Međimurska županija, a ukupna vrijednost projekta iznosi 5.199.538,00 kuna.

Projekt sufinancira Europska unija kroz Operativni program „Promet“ 2007.-2013. iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a sufinanciranje od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iznosi 85% dok preostali dio sufinanciraju Koprivničko-križevačka županija, Varaždinska i Međimurska županija.

Cilj projekta je izrada Master plana za razvoj integriranog javnog prijevoza na području tri županije, koji će dati rješenja i uporišta za sve buduće prometne projekte kao i ubrzati njihovu pripremu i povećati vjerojatnost financiranja iz EU fondova. Projekt će samim time dati temelj za stvaranje kvalitetnog, modernog i efikasnog sustava prijevoza putnika, što će donijeti višestruke koristi za putnike, prijevoznike, gospodarstvo i lokalnu upravu.

S obzirom da je Master plan fokusiran na prijevoz putnika u daljnjoj fazi slijedi razrada projektne ideje za prijavu na novi natječaj na kojem bi naglasak bio na prijevozu tereta što je naročito važno za Koprivničko-križevačku županiju kroz koju prolazi važan željeznički koridor Budimpešta – Rijeka.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Varaždinska županija