Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije nabavio vrijednu opremu i zaštitnu odjeću za djelatnike

U četvrtak, 12. listopada zamjenik župana Ratimir Ljubić prisustvovao je predstavljanju medicinske opreme i zaštitne odjeće nabavljene za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, ukupno vrijedne nešto više od 361 tisuće kuna.

Kao što je pojasnila ravnateljica Zavoda Mirjana Hanžeković, riječ je o defibrilatoru, transportnom respiratoru, udlagama, imobilizatorima za kralježnicu i glavu, balonima za reanimaciju djece i odraslih, spinalnim dugim daskama te pričvrsnom remenju, što će djelatnicima hitne medicinske službe omogućiti još kvalitetniji i brži rad na spašavanju života. Također, za 65 djelatnika nabavljena je zaštitna odjeća, sukladno najnovijim standardima, vrijedna 94 tisuće kuna, koju su predstavili članovi Tima 1.

Ravnateljica je dodala kako su sredstva za nabavu opreme i odjeće planirana u financijskom planu Zavoda, kazavši: „Zahvaljujemo Županiji što nam svake godine raspodjeljuje decentralizirana sredstva kojima osiguravamo vozila za hitnu medicinsku službu i sanitetski prijevoz, tako da nam se oslobađaju sredstva za nabavu opreme i uređaja bez kojih naša djelatnost ne bi mogla funkcionirati.“

Zamjenik Ljubić čestitao je ravnateljici i djelatnicima Zavoda na podizanju standarda zdravstvene zaštite te je poručio kako Županija, nakon obrazovanja, najviše ulaže u sektor zdravstva, koji je posljednjih mjeseci obilježen brojnim hvalevrijednim projektima.

Nedavno smo prisustvovali primopredaji tri vozila za naš Zavod za hitnu medicinu, čime je kompletno obnovljen vozni park, zatim je 10 vozila stiglo u Dom zdravlja te je ujedno predstavljen dovršetak radova na uređenju zgrade Doma, a važno je spomenuti i projekt POZDRAV, vrijedan 8 milijuna kuna te projekt dnevne bolnice koji će realizirati Opća bolnica Koprivnica i vrijedan je 35 milijuna kuna.“, kazao je zamjenik Ljubić te dodao kako se ulaganjem u zdravstveni sustav želi svim žiteljima Županije omogućiti jednak pristup zdravstvenoj skrbi.

Govoreći o svojstvima uređaja, ravnateljica je još dodala kako defibrilator podržava telemedicinu, odnosno ima mogućnost da se prilikom zbrinjavanja pacijenta sa srčanim infarktom nalazi mogu direktno proslijediti u drugu zdravstvenu ustanovu, kako bi se djelatnici mogli pripremiti, čime se skraćuje vrijeme liječenja u kojemu je svaka sekunda važna.

Županiji je zahvalila i što godišnje u proračunu osigurava 200 tisuća kuna za pripravnog liječnika, koji odlazi na intervencije te je poručila kako su u prvih devet mjeseci ove godine imali 25 pacijenata sa srčanim infarktom. Ukupno su u tom periodu imali 22 tisuće intervencija, od kojih je 6 tisuća bilo vezano uz odlazak na teren, a 16 tisuća odnosilo se na preglede pacijenata u ambulantama, što dokazuje važnost hitne medicinske službe kao komponente zdravstvenog sustava.

Služba ureda župana