Župan i pomoćnik ministra uručili nagrade najuspješnijim proizvođačima mlijeka i najperspektivnijem mladom proizvođaču

U sklopu svečanog otvorenja manifestacije 22. Dani travnjaka Koprivničko-križevačke županije proglašeni su najbolji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka te najperspektivniji mladi proizvođač mesa i mlijeka s područja Županija, a priznanja i nagrade sponzora uručili su im župan Darko Koren i pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Najboljim proizvođačem kravljeg mlijeka proglašen je Ivica Ivančan iz Novačke koji proizvodi 523,954 kilograma mlijeka, drugo je mjesto osvojio Antonio Panić iz Koprivnice koji proizvodi 518,125 kilograma mlijeka, dok je treći bio Damir Markešić iz Hudovljana s proizvodnjom od 511.673 kilograma kravljeg mlijeka.

U kategoriji najboljih proizvođača kozjeg mlijeka, prvo je mjesto zauzeo Davor Korošec iz Đelekovca koji proizvodi 77.996 kilograma mlijeka, drugi je Željko Žeger iz Cirkvene koji proizvodi 54.468 kilograma mlijeka, a treći Dubravko Vajdić iz Križevaca s proizvodnjom od 42.301 kilograma kozjeg mlijeka.

Najperspektivnijim mladim poljoprivrednim proizvođačem s područja Županije proglašen je Tihomir Horvat iz Kozarevca u općini Kloštar Podravski. Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se proizvodnjom kravljeg mlijeka, u stadu posjeduje 25 krava, 20 junica te 16 bikova i telića različite kategorije sve iz vlastitog uzgoja. Također obrađuje 30 ha vlastite i 20 ha zemlje u zakupu, i to od kultura kukuruz, talijanski ljulj, ječam, pšenicu, uljanu repicu i soju, a član je i PO Drava-Sava. U svom radu redovito koristi dostupne potpore i poticaje, posebno iz Programa ruralnog razvoja, a važno je spomenuti kako je prošle godine na 25. jesenskom međunarodnom sajmu u Bjelovaru na izložbi junica, u kategoriji starijih steonih junica simentalske pasmine osvojio prvo mjesto. Tihomirov OPG prati trendove u poljoprivredi te su izgradili novu štalu sa slobodnim kretanjem, a u ovoj su godini napravili genomsko testiranje na dva muška teleta, prilikom čega su dobili prijedloge, odrednice, savjete i pomoć Hrvatske poljoprivredne agencije kako poboljšati proizvodnju, ishranu, te brigu o postojećem stadu.

Poklon pakete za sve nagrađene osigurali su Koprivničko – križevačka županija i tvrtka Sano.

Služba ureda župana