Župan i zamjenici posjetili koprivničko rodilište i Hitni bolnički odjel

Župan Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te ostali suradnici u utorak, 2. siječnja tradicionalno su posjetili rodilište i Hitni bolnički odjel Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici.

Župan i suradnici prvo su se uputili na Hitni bolnički odjel, gdje su ih dočekali ravnatelj Opće bolnice Mato Devčić, zamjenica ravnatelja Biljana Marković, glavna sestra bolnice Ružica Evačić, voditeljica Hitnog bolničkog odjela Dijana Osman zajedno s glavnom sestrom Odjela Marinom Friščić te ostali djelatnici.

Voditeljica Osman tom je prilikom župana i suradnike upoznala sa situacijom na Odjelu, posebno što se tiče božićnih i novogodišnjih blagdana, kazavši kako je prosjek dolazaka pacijenata oko 60-tak dnevno. Početkom ove godine, odnosno krajem prošle, zabilježeno je znatno manje povreda od pirotehničkih sredstava u odnosu na ranija razdoblja, a u novogodišnjoj noći bilo je 17 pacijenata. Voditeljica Osman, ujedno i specijalistica hitne medicine, također je najavila kako se ove godine planira organizirati 2. Simpozij hitne medicine povodom 15. obljetnice rada Odjela, koji je prvi takvog tipa u Hrvatskoj i radi po principu bolničke hitne službe. Simpozij je zamišljen na način da se pozovu svi objedinjeni hitni bolnički odjeli iz državne, a uz brojna predavanja, održat će se i radionice vezane uz rad liječnika i medicinskih sestara.

Nakon obilaska Hitnog bolničkog odjela, župan i suradnici uputili su se u rodilište, gdje su ih dočekali voditelj Odjela za ginekologiju Ivica Stanišić, glavna sestra Odjela Slavica Pirc te ostali djelatnici. Voditelj Stanišić pojasnio je kako je djevojčica Eden koju je rodila Elizabeta Husak iz Đurđevca prva beba koja je došla na svijet u 2018. godini, i to 1. siječnja u 21:30 sati, a već 2. siječnja stigle su još dvije djevojčice, Klara Korošec i Loreta Drožđek.

Što se tiče statistike, nismo baš u pozitivnoj situaciji jer imamo 40- tak poroda manje nego u 2016. godini, a ove je godine bilo nešto više od 800 djece. Demografska slika je slična i na razini države, čemu značajno pridonosi odlazak mladih ljudi.“, dodao je voditelj Stanišić.

Župan je kazao kako se obilaskom rodilišta započelo godinu na najljepši mogući način te je pohvalio medicinsko osoblje na predanom radu, kazavši: „Istina je da nam demografska statistika ne ide u prilog, no nastojimo, koliko je u našoj mogućnosti, pokrenuti pozitivne promjene, primjerice kroz ulaganja u odgoj i obrazovanje. Vjerujemo kako će opće stanje u društvu i razvoj gospodarstva rezultirati napretkom po tom pitanju, koje mora biti u fokusu svih politika. Zahvaljujem ravnatelju i djelatnicima bolnice na brizi i profesionalnosti te svima želim mnogo zdravlja, sreće i uspjeha u 2018. godini, a prije svega – više djece.

Ravnatelj Devčić uzvratio je čestitke te najavio nova ulaganja, koja će donijeti bolju infrastrukturu i opremljenost bolnice.

Nastavit ćemo pripremljena ulaganja u segment ginekologije i porodiljnog odjela, kao i segment pedijatrije, tako da ćemo u 2018./2019. godini imati ozbiljne infrastrukturne zahvate, kao i ulaganja u ljudske potencijale, primjerice u specijalizaciju mladih liječnike te postojeće specijaliste ginekologije, porodništva i pedijatrije. Na taj ćemo način postići da se podigne kvaliteta boravka pacijenata u bolnici, ali stručnost medicinskog osoblja.“, naglasio je ravnatelj Devčić.

Župan i zamjenici rodiljama su čestitali na prinovama, poželjeli im sve najbolje u novoj godini te ih darivali prigodnim poklonima.

Služba ureda župana