Župan Koren i zamjenik Sobota sa suradnicima prisustvovali svečanom otvorenju 51. Picokijade

Svečanom povorkom uzvanika, organizatora, pokrovitelja, i sudionika scenskog prikaza „Legenda o Picokima“ od Poduzetničkog inkubatora prema utvrdi Stari grad u Đurđevcu, u subotu 29. lipnja službeno je započelo održavanje 51. Picokijade, jedne od najvećih turističkih manifestacija kontinentalne Hrvatske.  Na svečanom mimohodu ulicama grada i otvaranju manifestacije prisustvovali su i župan Darko Koren sa zamjenikom Darkom Sobotom, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar sa potpredsjednicima Marijanom Ružmanom i Vericom Rupčić te brojni drugi uzvanici.

Prije samog scenskog prikaza Legende koju je i ove godine režirao redatelj Krešimir Dolenčić na tekst Vida Baloga, gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči simbolički je predao ključeve Grada kapetanu Staroga grada, a u svom govoru zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije te Koprivničko-križevačkoj županiji, predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Hrvatskom saboru, Ministarstvima kulture i turizma te Gradu Zagrebu. kao pokroviteljima Picokijade.

Brojne posjetitelje pozdravio je župan Darko Koren čestitavši svima koji su sudjelovali u pripremi trodnevne manifestacije uz želju da se prikaz tradicije i povijesti koja privlači velik broj turista u županiju nastavi na tako visokoj razni.

Picokijada kao jedna od najvećih turističkih kontinentalnih manifestacija od velikog je značaja za cijelu županiju, ali i Hrvatsku što pokazuju i vrijedna priznanja koja ste dobili. Koprivničko-križevačka županija i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije s velikim zadovoljstvom sudjeluje partnerskim i prijateljskim odnosom i nadam se da ćemo u ovom spektaklu uživati i do godine te se ponovo okupiti. Svima vama koji ste došli  želim da osjetite ovaj duh povijesti i tradicije te da se veselite zajedno s nama i cijelim gradom Đurđevcom“, istaknuo je župan Koren.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zahvalio je svim pojedincima i udrugama koji svake godine pomažu u ostvarenju i oživljavanju Legende.

„Oko 3.000 ljudi sudjeluje u priredbama koje se događaju za manifestaciju i to sve zajedno jedan je veliki zalog očuvanju naše kulturne baštine i tradicije. Picokijada je primjer sinergije ljudi, gospodarstva i jedinica lokalne samouprave na očuvanju kulturne i tradicijske baštine“, istaknuo je gradonačelnik Janči.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je kazao kako je dolazak brojnih prijatelja Đurđevca dokaz da se nastavlja zajednička suradnja i rad u interesu grada i ljudi, te ministar poljoprivrede, potpredsjednik Vlade i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Tomislav Tolušić koji se pridružio čestitkama uz napomenu da Vlada stoji na raspolaganju svim žiteljima ovog kraja.

Picokijadu je službeno otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić nakon čega je uslijedio spektakularni scenski prikaz velike bitke i obrane Đurđevca od Turaka u kojoj je sudjelovalo preko 350 sudionika, a večer je kulminirala vatrometom i koncertom grupe Vatra pod zidinama utvrde.

Bogat program nastavlja se i danas, posljednjeg dana manifestacije, sajmom rukotvorina, streličarskim turnirom, izložbom pijevaca, biciklijadom te neizostavnom eno-gastro ponudom. Svečano zatvaranje Picokijade održat će se u večernjim satima na trgu svetog Jurja topovskom kanonadom te koncertom na Maloj pozornici Starog grada na kojoj će nastupiti Jole.

 

Služba ureda župana

Služba ureda župana