Župan održao prijem za novoimenovanog župana Županije Baranja i direktora Pannon EGTC-a

U utorak, 10. srpnja župan Darko Koren održao je prijem za župana Županije Baranja iz Mađarske Zoltana Madarasa, koji je na dužnost stupio krajem prošle godine, te direktora Pannon europske grupacije za teritorijalnu suradnju (Pannon EGTC) Andrasa Gondoca i suradnike.

Na samom početku, župan je gostima poželio dobrodošlicu te se osvrnuo na pristupanje Koprivničko-križevačke županije Pannon EGTC-u u veljači ove godine, nakon što je prošle godine o tome donesena odluka na Županijskoj skupštini. Također je kazao kako kroz Pannon očekuju „daljnju suradnju s regijama u Mađarskoj i Sloveniji s ciljem razvoja pograničnog područja te s posebnim naglaskom na partnersko povezivanje u svrhu pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa“. Još je dodao kako je Županija otvorena i kao poveznica prema partnerskom povezivanju s općinama i gradovima, uz posredovanje PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja, koja je njezin regionalni koordinator.

Župan je gostima predstavio i osnovne informacije o Županije, poput njezinih prirodnih i kulturnih bogatstava te gospodarskog i turističkog razvoja s naglaskom na EU projekte i međunarodnu suradnju. Ujedno je zahvalio i hrvatskoj konzulici u Pečuhu Vesni Halugi koja mnogo radi na hrvatsko-mađarskoj suradnji te kazao: „S partnerima iz Mađarske imamo dugogodišnju uspješnu suradnji po mnogim pitanjima, koja se može podijeliti na dva dijela – prije nego što je Hrvatska ušla u Europsku uniju i nakon ulaska. Mađarska nam je uvijek bila velika podrška te želimo suradnju nastaviti i dalje, na obostrano zadovoljstvo i korist.“

Župana Madaras zahvalio je na toploj dobrodošlici kazavši kako su otvoreni za povezivanje s hrvatskim krajevima: „U prvom sam posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji te želim da obje strane Drave zajednički surađuju, što se posebno odnosi na suradnju u gospodarskom smislu. Gospodarstvo je pokretač dobrih međunarodnih odnosa, a zatim ćemo razvijati suradnju i na drugim područjima.“. Župan Madras je ujedno pozvao župana Korena i suradnike na veliku zajedničku konferenciju koja će se održati u Donjem Miholjcu krajem kolovoza, kao i u posjet središtu Županije Baranja Pečuhu. Govoreći o karakteristikama svoje županije, župan Madras je napomenuo kako broje 31 općinu i 13 gradova, većina funkcija i sadržaja centralizirana je u Pečuhu, u kojemu živi mnogo Hrvata, kao i u županijama Somogy i Zala.

Direktor Gondoc govorio je o Pannon EGTC-u koji broji preko 60 članica s područja panonskog bazena iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a grupacija je uspostavljena za lakšu prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju. Također se veseli budućoj suradnji, posebno u smislu kandidiranja projekata na program Interreg V-A Mađarska Hrvatska 2014.-2020., kao i u izradi regionalne razvojne strategije.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac te ostali suradnici.

Služba ureda župana