Župan održao prijem za sudionike 12. Međunarodnog festivala „Iz bakine škrinje“

U prostorijama Županijske uprave u subotu 21. srpnja župan Darko Koren održao je prijem za sudionike 12. Međunarodnog festivala folklora „Iz bakine škrinje“, kako bi im poželio dobrodošlicu u ime Koprivničko-križevačke županije. Prijemu su prisustvovali i zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Festivala Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek te predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga i dopredsjednica Organizacijskog odbora Nada Šešić s ostalim članovima Odbora.

Uvodno se okupljenima obratio župan koji je sudionicima Festivala zahvalio na dolasku, kao i Organizacijskom odboru na doprinosu manifestaciji koja se kroz godine etablirala u jednu od najznačajnijih takve vrste u ovom dijelu Hrvatske. Župan je goste upoznao i s osnovnim značajkama Koprivničko-križevačke županije, gospodarstvom te prirodnim i kulturnim znamenitostima poput naivne umjetnosti.

Iznimno nam je drago što vas možemo ugostiti u kraju koji se ponosi svojom kulturom i tradicijom te se nadam kako ćemo mnogo naučiti jedni od drugih. Kao Županija ulažemo velik trud u očuvanje tradicijskih vrijednosti te zahvaljujemo svim entuzijastima u tom području na njihovom predanom radu. Upravo ovakvi susreti služe kao način zbližavanja i povezivanja naroda, od kojih svaki kroz folklor čuva svoj nacionalni identitet. Kulturna baština nas određuje kao narod, naciju i državu te još jednom hvala svima koji daju sebe kako bi ju unaprijedili, promovirali i sačuvali.“, kazao je župan te sudionicima Festivala zaželio uspješan večerašnji nastup.

Zamjenik Ljubić također je uputio pozdrave i zahvale folklorašima, dodavši: „Cilj manifestacije je, uz prezentaciju bogatstva nošnji, plesa i običaja, stvoriti temelje za buduću suradnju te se nadam kako imate vremena za međusobna druženja i nova prijateljstva. Želim vam da upoznate ljepote naše Županije, ponesete sa sobom pozitivne dojmove te da nam ponovno dođete u posjet.“

Predsjednica županijske Zajednica i predstavnica organizatora Nada Šešić izrazila je zadovoljstvo što su uspjeli u kontinuitetu održati ovu manifestaciju punih 12 godina te je zahvalila županu i suradnicima na podršci i izdvojenom vremenu.

Bez podrške Županije Festival ne bi mogao opstati, a zahvaljujem i našim gostima, koji su predstavnici najboljih folklornih skupina iz svojih zemalja, na dolasku i angažmanu. Čast nam je što možemo našu tradiciju i kulturu prikazati drugim narodima, ali i što možemo upoznati posebnosti njihovih zemalja.“, istaknula je predsjednica Šešić, zaželjevši gostima ugodan boravak u Županiji.

Zahvale na prijemu, kao i na srdačnoj dobrodošlici u Koprivničko-križevačku županiju, uputili su predstavnici Folklornog ansambla „Pletenka“ iz Makedonije, Hrvatske folklorne grupe Gradišća Poljanci iz Austrije, Plesnog ansambla Somogy iz Mađarske, Folklornog ansambla Hont iz Slovačke i Folklorne skupine Prosvetnega društva Anice Černejeve iz Slovenije, kao i domaćini – predstavnici Folklornog ansambla Koprivnica.

Festival traje od 19. do 23. srpnja, okuplja oko 260 izvođača, a pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, Savez Alpe Jadran, županijska Turistička zajednica, gradovi Koprivnica i Đurđevac, đurđevačka Turistička zajednica, kao i brojni sponzori. Organizatori su županijska Zajednica kulturno-umjetničkih udruga i Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizator je KUD „Petar Preradović“ Đurđevac. Obzirom da je 2018. godina obilježavanja europske kulturne baštine, Festival je ove godine proširen programom Koprivnički dani kulturne baštine.

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja u đurđevačkom Domu kulture, druga festivalska večer održat će se danas, 21. srpnja s početkom u 20 sati u Domu mladih u Koprivnici, a tom će prilikom u predvorju Doma biti predstavljen i dio zaštićene nematerijalne kulturne baštine ovog kraja, kao i kulturna baština zemalja sudionika Festivala.

Služba ureda župana