Župan okupio predstavnike Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave te direktore komunalnih poduzeća

U prostorima Županijske uprave u srijedu, 24. siječnja održan je sastanak na temu investicija u vodnokomunalnu infrastrukturu na području Koprivničko-križevačke županije čiji su domaćini bili župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskih voda – zamjenik generalnog direktora Davor Vukmirić, voditelj Sektora za projekte sufinancirane sredstvima Europske unije Siniša Širac, voditeljica Sektora za podršku pripremi i provedbi EU projekata Anđa Ćurić Slunjski, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić te direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha, te predstavnici jedinica lokalne samouprave, dok su direktori komunalnih poduzeća iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca održali prezentacije projektnih investicija.

U svom obraćanju, župan je izrazio zadovoljstvo uključivanjem predstavnika Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave, naglasivši kako su na sastanak pozvani i svi saborski zastupnici s područja Županije u smislu praćenja zakonodavnog okvira ove problematike od kojih se odazvao Branko Hrg.

Ovaj radni sastanak ima za cilj prezentirati razvoj investicijskih projekata komunalnih poduzeća u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, a ujedno smo dali mogućnost čelnicima lokalne samouprave da postave konkretna pitanja predstavnicima Hrvatskih voda. Smatram kako su dobili kvalitetne odgovore koji ukazuju na to da su projekti aglomeracija na ovom području u visokoj fazi pripremljenosti te da možemo računati na podršku Hrvatskih voda da se ti projekti realiziraju u određenoj dinamici, u što moramo uložiti zajedničke napore.“, kazao je župan, dodavši kako je iznimno zadovoljan sastankom kao važnim i konstruktivnim korakom prema rješavanju problematike vodnokomunalne infrastrukture na području Županije.

Zamjenik generalnog direktora Vukmirić čestitao je Županiji na inicijativi, organizaciji i provedbi sastanka, pojasnivši kako je važno ukazati na probleme s kojima se suočavaju direktori komunalnih poduzeća te naglasivši spremnost Hrvatskih voda na potrebnu podršku: „Vrata Hrvatskih voda otvorena su za suradnju, i to ne samo u smislu slanja projekata i verifikacije projektnih faza, nego i u smislu građenja kvalitetnih odnosa. O svakom projektnom timu ovisi koliko će brzo odgovoriti na izazove koji su pred njima, u čemu nudim našu stručnost i iskustvo. Vrijednost projekata na razini Županije iznosi oko milijardu kuna, a o njima dugoročno ovisi kvaliteta života građana, obzirom na to da su voda i odvodnja civilizacijski standardi.“

Sastanku je prisustvovao i saborski zastupnik Branko Hrg koji je poručio kako je ovo dobar primjer načina rada u narednim godinama te je dao osvrt na zakonodavni okvir: „Prvi dio odnosi se na Hrvatske vode i naplatu naknade za zaštitu voda koja se povećava s 5 na 10% te molimo jedinice lokalne samouprave da se uključe, a s druge strane u proceduri je Zakon o državnoj imovini koji će ubrati procese s kojima se suočavaju nositelji projekata, a tiču se imovinsko-pravnih odnosa.“

Direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras kazao je kako je aglomeracija Koprivnica s ukupnim iznosom od 401 milijun kuna najveća u financijskom aspektu, a na uslužnom području Koprivnica planira se pokrivenost vodoopskrbnom mrežom od 92% te pokrivenost kanalizacijskom mrežom od 85%. Dodao je kako je od 25 cjelina projekta završeno njih 20, a uz sastanak u Hrvatskim vodama o problematici kombiniranog pristupa, slijedi apliciranje, odluka o konačnom prihvaćanju te izrada tendera dokumentacije za postupak javne nabave.

Direktor Komunalija Đurđevac Tomislav Kolarić zahvalio je Županiji na sazivanju sastanka te je kazao kako su određene probleme na svom uslužnom području riješili sami, no u nekima mole pomoć jedinica lokalne samouprave, Hrvatskih voda i Županije, kako bi se glavni projekti mogli što prije realizirati. Komunalije su nositelj projekta „Priprema projektnog prijedloga investicijskog ulaganja s ciljem cjelovitog rješavanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Đurđevac, Novigrad Podravski, Virje i Podravske Sesvete, na kojemu je partner Županija, vrijednog 6,3 milijuna kuna, a dosad su utrošili 5,5 milijuna što znači da je realizacija na 90% te će uskoro biti spremni za apliciranje. Vrijednost radova iznosi 253 milijuna kuna, a do kraja kolovoza ove godine planira se krenuti u postupak javne nabave.

Stanje projekata na uslužnom području Križevci predstavio je direktor Komunalnog poduzeća Križevci Goran Gregurek, naglasivši specifičnost u odnosu na druga područja, obzirom na to da su tek krajem prošle godine registrirani kao dvojno društvo. Aglomeracija Križevci obuhvaća sustav odvodnje grada Križevaca, ali uglavnom urbanog dijela, dok projekt grupnog vodovoda Križevci obuhvaća sustav Grada i okolnih općina. Direktor je pojasnio kako projekt aglomeracije moraju dijelom promijeniti, uz nešto manji obuhvat i financiranje, te je istaknuo važnu komponentu sustava – samoodrživost, u smislu da se iz cijene vodnih usluga moraju podmirivati svi operativni troškovi.

U raspravu su se uključili načelnici općina te gradonačelnici gradova Križevaca, Koprivnice i Đurđevca, Mario Rajn, Mišel Jakšić te Hrvoje Janči, a dogovoreni su i daljnji sastanci po pitanju rješavanja vodnokomunalne problematike.

Služba ureda župana