Županija osigurala novih 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu škola u Virju i Drnju

Nakon što je od Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja kao Posredničkog tijela razine I. odobreno sufinanciranje od 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ za projekte energetske obnove Osnovne škole Frana Koncelaka Drnje te Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Županija je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uspješno osigurala i sufinanciranje svog udjela u tim projektima, u iznosu od 2,7 milijuna kuna.

Projekt energetske obnove škole u Drnju ukupno vrijedan je 2,8 milijuna kuna, udio vlastitog financiranja iznosi nešto više od milijun kuna, a u tom udjela odobrena su bespovratna sredstava u iznosu od oko 800 tisuća kuna.

Projekt energetske obnove škole u Virju ukupno je vrijedan 5,9 milijuna kuna,  udio vlastitog financiranja iznosi oko 2,3 milijuna kuna, a u tom udjelu odobreno je sufinanciranje od 1,9 milijuna kuna.

Županija je tako ostvarila sufinanciranje navedenih projekata od dvaju ministarstva u iznosu od 7,9 milijuna kuna, dok će ostatak od oko milijun kuna osigurati u svom proračunu.

Projektima energetske obnove planira se u proračunatoj energiji za grijanje postići ušteda od 70% te će se škola u Virju moći certificirati u energetski razred A iz sadašnjeg D, a škola u Drnju u energetski razred B, iz sadašnjeg F. Cilj energetske obnove je osigurati bolje uvjete rada u školama, ali i ostvariti značajne financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti, uz smanjenje potrošnje energije i emisije CO2.

Nakon uspjeha u osiguravanju financijskih sredstava, sljedeći korak je raspisivanje natječaja za izvođača radova, koji bi, ovisno o  vremenskim prilikama, trebali započeti za dva do tri mjeseca.

Služba ureda župana

Ovaj poziv se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.