09.11.2022.

Učenice OŠ Sveti Petar Orehovec o demokraciji učile u Grčkoj

Parlament svi stepenice la


U Grčkoj, koljevci demokracije, četiri učenice OŠ Sveti Petar Orehovec učile su o demokraciji, a to im je omogućio Erasmus+ projekt “Rights now” (“Prava sada”) kojeg ova škola provodi zajedno sa školama iz Grčke, Italije i Njemačke.

U Grčkoj su orehovečke učenice boravile od 31. 10. - 4. 11. Domaćini su im bili učenici škole 2. Gymnasium iz  Grada Kalamate. Taj grad od oko 80 tisuća stanovnika smješten je u prefekturi Mesina u kojoj se nalazi i istoimeni antički grad. Upravo u ostacima antičke Mesine  sudionici projekta su na kratko vrijeme postali zastupnici u skupštini antičke Atene.  Dan prije, u školi domaćina, pisali su svoje govore. U njima su se morali iznijeti argumente podupiru li prijedlog da se srebro podijeli  građanima (prijedlog Aristidesa-predvodnika aristokrata)  ili da se izgrade ratni brodovi  (prijedlog Themistoclesa, predvodnika demokrata).  

Nakon što su predstavnici različitih opcija (zanatlije, farmeri..) iznijeli svoje argumente, većina je glasala za prijedlog da se srebro podijeli građanima.  Njihovo glasanje bilo je u suprotnosti sa stvarnim povijesnim događajem.  Naime, građani stare Atene u 5. stoljeću pr. Kr. glasali za prijedlog Themistoclesa, predvodnika demokrata i srebro su uložili u gradnju ratnih brodova.

O tome kako je funkcionirala demokracija u antičkoj Ateni učili su i prilikom obilaska drevne Akropole. Za vrijeme posjete grčkom parlamentu razgledali su i dvoranu u kojem  zastupnici grčkog parlamenta sada donose zakone. Pred zgradom parlamenta oduševila ih je izmjena straže vojnika odjevenih u tradicionalnu nošnju. Učenici su grčku kulturu upoznali i kroz plesne običaje koje su im predstavili domaćini na završnoj večeri u školi. Dio vremena na mobilnosti posvetili su mentalnom zdravlju i održivosti. O tome kako je važno dijeliti probleme i osjećaje te razgovarati o njima naučili su su na radionici u udruzi KEPEPSY, a o održivosti su učili prilikom posjete planini Taygetos. Tamo im je o načelima natural farminga (prirodnog poljodjelstva) pričao  Panagiotis Manikis, svjetski poznati stručnjak koji radionice i predavanja drži po cijelom svijetu.  

Zanimljive radionice, očaravajuća antička arhitektura, prekrasno vrijeme i izuzetno gostoljubivi domaćini bili su dobitna kombinacije ove mobilnosti. Zato ni ne čudi da je u evaluacijskim upitnicima većina sudionika ovu mobilnost ocijenila izvrsnim ocjenama.

Stojanka Lesički, OŠ Sveti Petar Orehovec


Pročitano 419 puta