28.02.2023.

Job-shadowing u Njemačkoj

331205036 788800469542312 6425134189278069863 n


Učiteljice Ana Tustonjić Dombaj, Andrea Pandurić i Ksenija Varović iz Osnovne škole Fran Koncelak Drnje imale su priliku tjedan dana (23. – 27. 1. 2023.) pratiti nastavu u Gimnaziji Altona u Hamburgu u Njemačkoj. Prisustvovale su satima Njemačkog jezika, Engleskog jezika, Matematike, Povijesti, Prirode/Biologije, Tehničke kulture, Fizike, Informatike, Medija, Glume i Likovne kulture od 5. do 8. razreda, pripremnoj nastavi Njemačkog jezika za učenike iz Ukrajine te školskom natjecanju u debati. Detaljno su upoznale njemački školski sustav i kurikulume navedenih predmeta, kao i metode podučavanja i učenja u njemačkim školama.

Učiteljica hrvatskoga jezika Ana Tustonjić Dombaj je do svoje dvadesete godine živjela u Njemačkoj i pohađala gimnaziju, gdje je i maturirala. Bilo joj je zanimljivo vratiti se nakon toliko godina u njemačku školu i pratiti nastavu. U odnosu na vrijeme kada je ona bila učenica, danas su razredni odjeli puno veći i metode podučavanja drugačije. Razlika je i u tome što se sva nastava odvija u blok satima i između njih su duži odmori. Učenici su u školi do 16 sati. Ono što joj se posebno svidjelo je to što u školi u Altoni nema školskog zvona. Za razliku od Njemačke, učitelj u Hrvatskoj predaje samo jedan ili dva školska predmeta. U Njemačkoj učitelj predaje obavezno dva pa čak i tri predmeta. Za razliku od Hrvatske, osnovna škola u Njemačkoj traje samo četiri godine. Školski sustav se razlikuje po saveznim pokrajinama. Osnovnu školu pohađaju sva djeca od 6 ili 7 godina. Nakon 4. razreda (u mnogim saveznim pokrajinama i nakon 6. razreda) djeca idu na daljnje školovanje.

Osim same nastave učenici imaju i dodatne obaveze. Po završetku nastave pospremaju učionicu, a svaki tjedan jedan razred čisti školsko dvorište. Na taj način učenici preuzimaju odgovornost, rade u timu i uče da uz prava dolaze i obveze. Što se tiče nastavnog procesa, učenici su samostalniji i često dobivaju zadatke u kojima sami trebaju pronaći put do rješenja, puno raspravljaju. Uobičajeno je vršnjačko vrednovanje, učenici daju objektivne povratne informacije o doprinosima drugih učenika. Profesori u Gimnaziji Altona predaju razne kombinacije predmeta, poput Engleskog jezika, Matematike i Likovne kulture, što je u Hrvatskoj nemoguće. Zanimljiva je i činjenica da i ravnateljica radi u nastavi četiri sata tjedno. Time ima kontakt s učenicima, vidi kako se mijenjaju generacije i s kakvim se problemima učitelji nose. Broj nastavnih predmeta je manji, a učenje drugog stranog jezika obavezno je za sve učenike., kazala je učiteljica povijesti i njemačkoga jezika Andrea Pandurić

Učiteljica matematike Ksenija Varović većinom je promatrala sate iz STEM predmeta. Metode podučavanja dijelom se razlikuju od hrvatskih. Za razliku od Hrvatske, učenici su uvijek bili mentalno i verbalno aktivni. Učitelji od njih traže da prvo sami razmisle o zadanom problemu i pokušaju doći do zaključka. Nema usmenog ispitivanja, već se kontinuirano prati njihov napredak. Elementi vrednovanja su bitno drugačiji. Imaju samo dva elementa i to su Pisani rad i Usmeni doprinos nastavnom satu. Svi učenici su aktivno uključeni u nastavu, a veliki naglasak je na radu u paru i skupnom radu. Učitelj je promatrač koji svojim pitanjima učenike dovodi do rezultata. Pogrešni odgovori se ne ispravljaju, nego učitelj postavljajući dodatna pitanja pokušava učenika uputiti u pravom smjeru.

Zaključno, praćenjem nastave u drugim zemljama možete steći nova znanja, otkriti i upoznati nove metode rada te ih primijeniti u svome radu. Osim toga, takvo radno iskustvo zasigurno će vam proširiti vlastite horizonte i pomoći u profesionalnom razvoju.

Izvor : OŠ Fran Koncelak Drnje

Služba ureda župana

Pročitano 509 puta