17.11.2022.

Sastali se partneri u projektu Riverside na temu očuvanja Prekograničnog rezervata Mura-Drava-Dunav

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita okoliša i zaštita prirode

IMG 6202


U okviru provedbe projekta "RIVERSIDE" (Development and Protection of the Transboundry Biosphere Reserve Mura-Drava-Danube), a radi rasprave o strateškim ciljevima i aktivnostima Zajedničke politike upravljanja očuvanjem prirode u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije organizirala je sastanak projektnih partnera.

RIVERSIDE logo

Kao što je naglasila ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar, ovaj je projekt još jedan korak za očuvanje prirodnih vrijednosti rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji je pod zaštitom UNESCO-a, a jedan od ciljeva je i uspostavljanje što bolje suradnje između hrvatskih i mađarskih upravljača i korisnika tog područja.

IMG 6221

Zamjenik Ljubić čestitao je svim partnerima na uspješnoj provedbi projekta, kao i na mnogim provedenim aktivnostima zaštite i očuvanja bioraznolikosti, dodavši kako je dodana vrijednost kontinuitet prekogranične suradnje Hrvatske i Mađarske, kao i suradnja brojnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode koje mogu razmijeniti korisna znanja i iskustva.

Uz prezentaciju aktivnosti projektnih partnera, na sastanku je predstavljena strategija „Zajednička politika upravljanja očuvanje prirode: strateški ciljevi i aktivnosti“, kao i „Studija ptica gnjezdarica rijeke Drave i priobalnih šuma Natura 2000 područja Gornji tok Drave na području Koprivničko-križevačke županije“ te „Studija Inventarizacije ekološke i genetičke bioraznolikosti Natura 2000 područja Regionalnog parka Mura-Drava (HR200364; HR5000015) u Koprivničko-križevačkoj županiji sa smjernicama za: monitoring, istraživanje, promociju, edukaciju te konzervaciju i zaštitu uz suzbijanje invazivnih vrsta).

IMG 6208

Spomenimo kako je županijska Javna ustanova jedan od partnera na ovom projektu, koji se financira u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a njegova ukupna vrijednost je 954.250,40 eura. Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, a ostali partneri su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Međimurska priroda-Javna ustanova za zaštitu prirode, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, Nacionalni park Dunav-Drava i Županija Zala.

Projekt se provodi u Prekograničnom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav u području između Hrvatske i Mađarske, a to je područje i sastavni dio ekološke mreže NATURA 2000. Završetak projekta planiran je krajem kolovoza ove godine.

huhr logo HR small

Služba ureda župana

huhr slogan hr

 

INTERREG LOGO HR

Fotografije: Javna ustanova za upravljanje zaštićenih dijelovima prirode na području KKŽ

Pročitano 878 puta