22.02.2023.

Održano Javno izlaganje prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski“

Objavljeno u kategorijama: Novosti, Zaštita okoliša i zaštita prirode

IMG 7351 001


U Đurđevcu je održano Javno izlaganje prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski“ koje je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije.

Na samom početku okupljene je pozdravila ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar, a izlaganju su prisustvovali predstavnici Particip-a GmbH, predstavnici Upravnog vijeća Javne ustanove, Županije, školskih ustanova, Hrvatskih šuma, Grada Đurđevca, županijske Turističke zajednice, županijskog Zavoda za prostorno uređenje, Županijske uprave za ceste, INA-e te Komunalnih usluga d.o.o. Grada Đurđevca. Ravnateljica Kolar je napomenula kako je razlog okupljanja Javno izlaganje prijedloga „Plana upravljanja posebnim rezervatom i područjem ekološke mreže Đurđevački peski“ (PU 066) koji je dan na Javnu raspravu koja traje od 06. veljače do 07. ožujka 2023. godine i u tom razdoblju javnost može dati svoje primjedbe i prijedloge pismenim putem ili u knjigu primjedbi koja se nalazi u Javnoj ustanovi. Također, navedeni Plan je objavljen na internetskim stranicama Javne ustanove i Županije.

Ravnateljica Kolar zatim je kroz prezentaciju objasnila što je Plan upravljanja, zašto se donosi, koja je njegova svrha te kako izgleda proces izrade. Nakon toga osvrnula se na obilježja područja obuhvaćenog ovim Planom te naglasila kako se na tom području nalaze ciljni stanišni tipovi kontinentalne sipine i panonski travnjaci na pijesku, čije su vezane vrste sivkasta gladica i vlasulja bradica, kao i ciljna vrsta leptir danja medonjica koji je vezan uz šumske rubove.

U prezentaciji se osvrnula i na aktivnosti koje će se provoditi u sklopu ovog prijedloga Plana u kojima će se unutar aktivnosti vezanih za očuvanje prirodnih vrijednosti nastaviti provoditi aktivnosti koje su dugogodišnje, provjerene i daju dobre rezultate. Nastavit će se suradnja sa zainteresiranim dionicima vezano uz praćenje stanja u području obuhvata Plana, redovito će se pratiti stanje ciljnih stanišnih tipova i ciljne vrste, planira se napraviti vegetacijska snimka područja, nastavit će se redovito uklanjati nepješčarska vegetacija na postojećoj održavanoj površini, ali će se i redovno proširivati ta površina. U sklopu aktivnosti vezanih uz posjećivanje, edukaciju i interpretaciju planiraju se odrađivati aktivnosti kroz koje bi se prezentirao Posebni rezervat i područje ekološke mreže Đurđevački peski. Isto tako, educirat će se javnost o vrijednosti tog područja, kako da se ponašaju unutar zaštićenog područja, a nastavit će se i s provođenjem terenske nastave i suradnjom sa školama i vrtićima. Uz održavanje postojeće infrastrukture, u planu je izgradnja nove promatračnice/vidikovca te izrada dodatnih sadržaja namijenjenih osobama s invaliditetom. Obzirom na to da Javna ustanova koordinira većinu aktivnosti, potrebno je osigurati i stalnu edukaciju djelatnika, zaposliti stručne osobe, surađivati s upravljačima drugih sličnih zaštićenih područja ili područjem ekološke mreže kako bi se primjeri dobre prakse mogli preslikati i na naša područja, poticati, podupirati i sudjelovati u projektima s drugim korisnicima područja Posebnog rezervata i područja ekološke mreže Đurđevački peski.

U svom obrazlaganju teme zonacije, ravnateljica Kolar je naglasila kako cijelo područje obuhvaćenom ovim Planom upravljanja spada u II. zonu usmjerene zaštite, odnosno da je to područje u kojem je prisutnost ljudi dovela do promjena u ekosustavima pa je radi očuvanja njihove bioraznolikosti potrebno provoditi određene aktivne mjere upravljanja.

Nakon prezentacije uslijedila su pitanja i rasprava na kojoj su okupljeni iskazali zainteresiranost i spremnost na suradnju u vezi aktivnosti koje će se provoditi na području obuhvata Plana, a na sam Plan nisu imali primjedbi.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije

Pročitano 1209 puta