27.03.2024.

Djelatnici Doma zdravlja uspješno završili tečaj osnovnih mjera održavanja života odraslih uz upotrebu AVD-a

1000034769


U suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije tijekom mjeseca veljače i ožujka provele su se vrijedne edukacije u sve tri ispostave Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije. Naime, riječ je o vrijednoj edukaciji tečaja osnovnih mjera održavanja života (BLS) odraslih uz upotrebu AVD-a koje su djelatnici Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije uspješno položili. 1000034748

Tečaj osnovnih mjera održavanja života (BLS) odraslih uz upotrebu AVD-a održali su instruktori Željko Poljak, bacc. med. techn., Tomislav Kolar, baccc. med. techn. i Jadranka Janković, med. sestra. Iako se radi o profesionalnim zdravstvenim djelatnicima, znanje je uvijek dobro obnoviti , no ako to još rade i certificirani instruktori, a edukacija je vrednovana od strane Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu ovakve edukacije su u zdravstvenom sustavu uvijek dobro došle.

1000034754

Spremnost na hitna stanja mora biti na svim razinama, a suradnja naših zdravstvenih ustanova mora biti na najvišoj razini, što smo i pokazali održavanjem ovakve vrste edukacije. Naime, svi mi možemo biti hitni pacijenti, a spremnost liječnika i medicinske sestre da do dolaska hitne medicinske službe učine sve da spase život pacijenta je neprocjenjiva, što znaju i naši zdravstveni radnici koji su pristali na edukciju. Tečaj je trajao šest sati, a uključivao je teorijski i praktični dio nastave nakon čega su polaznici provjerili svoje znanje u pisanom i praktičnom obliku.

1000034760

Edukacijom je educirano 40 djelatnika Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a u budućnosti se radujemo da ovakve susrete i suradnju održimo i na nekoj novoj razini. Moramo istaknuti podatak o opadanju stope preživljavanja s odgodom reanimacije vrlo je lako doći do zaključka kako je edukacija što većeg dijela populacije izrazito bitan čimbenik.

1000034760

U sklopu što šire primjene kvalitetnih mjera osnovnog održavanja života na strateška mjesta s većim brojem ljudi (policijske postaje, banke, trgovački centri, aerodromi) postavljeni su automatski vanjski defibrilatori (engl. Automated External Defibrillator, AVD/AED). Navedeni uređaji prepoznaju maligne srčane ritmove te omogućuju isporuku strujnog šoka unesrećenome u slučaju potrebe. Uređaj se uvijek nalazi na vidljivom mjestu, dostupan je svima te označen zaštitnim znakom uređaja AVD/AED.

1000034763

Defibrilator je prilično intuitivan, sastoji se od samoljepljive elektrode s vizualnim prikazom kako je postaviti na bolesnika i uređaja na kojem se nalazi ekran s dvije tipke – jedna za upaliti uređaj i druga za isporučiti struju). Za kraj napominjemo da se srčani zastoj može dogoditi bilo kada i bilo gdje, neovisno o situaciji i lokaciji.

1000034772

Korisno je da još jednom ponovimo gradivo i na stranicama Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije https://www.hitna-kckz.hr/edukacije/ pogledamo na kojim lokacijama su nam postavljeni AVD uređaji u slučaju potrebe za njihovim korištenjem.

1000034775

 Izvor: Dom zdravlja KKŽ

Služba ureda župana

Pročitano 184 puta