16.10.2024.

U Koprivnici održan panel „Podizanje svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te stvaranje sigurnijeg online okruženja“

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 5


U organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova u dvorani Domoljub u Koprivnici održano je predstavljanje međunarodnog projekta „Podizanje svijesti o rodno uvjetovanom kibernetičkom nasilju nad djevojčicama i ženama te stvaranje sigurnijeg online okruženja“. Nositeljica projekta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a provodi se u Hrvatskoj, Portugalu i Španjolskoj. Projekt podržavaju Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.
Podršku projektu dali su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić predsjednik Županijske skupštine Damir Felak te županijske pročelnice Melita Ivančić, Maja Blažek i Ana Mušlek.

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 9

Uvodnim riječima obratio se župan Koren koji je izrazio zadovoljstvo što su panelu prisustvovali učenici osnovnih i srednjih škola, istaknuvši važnost uključivanja mladih u rasprave o temama poput prevencije rodno uvjetovanog nasilja, posebno u digitalnom svijetu. Zahvalio je županijskom Povjerenstvu, a posebice predsjednici Verici Rupčić na organizaciji i dobroj suradnji tijekom godina.

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 11

Prisutnima se obratila pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je zahvalila organizatorima te je istaknula važnost prevencije rodno utemeljenog nasilja, koje postoji već godinama. „Potrebno je upozoravati mlade jer su posljedice ovakvog nasilja za njihovo mentalno zdravlje vrlo loše. Žene u većem postotku doživljavaju online nasilje, više nego druge ciljane skupine, a posebno su izložene žene u javnom životu kao i one na višim pozicijama“, istaknula je Višnja Ljubičić.

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 6

Predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić istaknula je važnost ovog panela kao i dobru suradnju s obrazovnim ustanovama, a posebno s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, uz zahvalu pravobraniteljici na prilici da ovo Povjerenstvo bude organizator i domaćin ovoga panela, kao drugog u Republici Hrvatskoj u smislu predstavljanja projekata na terenu, a u okviru izuzetno dobre suradnje s pravobraniteljicom u različitim segmentima njezinog i djelovanja Povjerenstva, koje ima vrlo širok spektar aktivnosti. „Organiziramo i sudjelujemo u javnozdravstvenim kampanjama, u promicanju ravnopravnosti u društvenoj i političkoj sferi, intenzivno radimo na jačanju položaja žena u poslovnom svijetu, a posebice u ruralnim područjima. Svojevrsna okosnica rada Povjerenstva su aktivnosti usmjerene na problematiku i prevenciju svakovrsnog nasilja, a razne aktivnosti provodimo i u sferi vršnjačkog nasilja, koje ima različite oblike. Svjedoci smo činjenice kako je kibernetičko nasilje općenito pa tako i nasilje nad djevojčicama i ženama, kao i intimno partnersko kibernetičko nasilje, u posljednje vrijeme sve češće, što je odraz povećanja uporabe interneta i društvenih medija općenito.“, naglasila je Verica Rupčić, koja je bila i moderatorica panela.Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 12

Program je nastavljen videoprojekcijom o rodno uvjetovanom nasilju nakon čega su projekt predstavile voditeljica Službe za opće poslove Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Mladenka Morović i voditeljica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI Sanja Cesar.

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 13

U panel raspravi su sudjelovali socijalna pedagoginja iz đurđevačke Strukovne škole Petra Sobota Frčak, policijski službenik za kibernetičku sigurnost i digitalnu forenziku u Službi krim policije PU Igor Grgić Lovreković, pedagoginja iz đurđevačke Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva Jasna Horvat Vlahović, socijalna pedagoginja iz Zavoda za socijalni rad Područnog ureda Koprivnica Mihaela Telebar i socijalna radnica iz Centra za pružanje usluga u zajednici Svitanje Barbara Cafuk.

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 15

U raspravi su aktivno sudjelovali prisutne učenice i učenici uz iznošenje raznih iskustava, ali i vrlo korisnih prijedloga uz Razgovor o izazovima i pojavama rodno uvjetnog kibernetičkog nasilja na području naše županije.

Panel Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KKŽ 21

Uz članice i članove Povjerenstva panelu su prisustvovale ravnateljice i ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici županijskih ustanova, ravnateljice županijskih zdravstvenih ustanova, predstavnici policije, Zavoda za socijalni rad te učenice i učenici srednjih i osnovnih škola.

 

Služba ureda župana

Pročitano 213 puta