Bogatim programom Martinjskih dana Općina Virje proslavila svoju 26. obljetnicu

Povodom obilježavanja Dana općine Virje i slavljenja nebeskog zaštitnika svetog Martina, u ponedjeljak 11. studenoga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali  župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Prije svečane sjednice u župi sv. Martina održana je sveta misa koju je predvodio biskup u miru te apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak, nakon čega su uzvanici uz vodstvo općinskog načelnika Mirka Peroka obišli  kapitalne projekte koje je Općina u proteklih godinu dana uspješno realizirala. Načelnik Perok je gostima predstavio reciklažno dvorište, rekonstruiranu Lugarićevu i Gundulićevu ulicu s  kružnim tokom te  novu tržnicu. Ukupna vrijednost projekata je 8,5 milijuna kuna od čega je šest milijun kuna osigurano preko europskih fondova i državnog proračuna.

Nakon obilaska uslijedila je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je vodio predsjednik Vijeća  Mladen Mesarov koji je naglasio kako općinski proračun kontinuirano raste iz godine u godinu što je najbolji pokazatelj dobrog rada i realizacije mnoštva projekata u cilju podizanja kvalitete života.

Uzvanicima se potom obratio načelnik Mirko Perok koji je kazao kako je Općina ostvarila rekordnu financijsku godinu preko realizacije projekata koji su sufinancirani iz europskih fondova ili resornih ministarstava što je omogućilo da se dio sredstava iz redovitih prihoda općine usmjeri direktno prema stanovnicima Virja.

„Možemo se nazvati socijalno osjetljivom općinom jer kroz razne programe i pomoći pomažemo našim žiteljima od rođenja pa sve do starije životne dobi. Roditeljima pomažemo s tri tisuće kuna kod rođenja djeteta, financiramo i brinemo se o našem dječjem vrtiću, financijski pomažemo osnovnoj školi, osiguravamo besplatne bilježnice za sve učenike, sufinanciramo prijevoz za srednjoškolce, kreditiramo đake i studente, sufinanciramo rad umjetničke glazbene škole. Sufinanciramo kupnju kuća i stanova, do sada je mjeru koristilo 104 obitelji, a vrijednost isplaćene potpore iznosi 1,5 milijuna kuna“, naglasio je Perok te pobrojao najvažnija postignuća tijekom proteklih godinu dana.

Načelnik je izrazio zadovoljstvo radom svih općinskih ustanova i uspjehom koje su ostvarile glavne turističke manifestacije „Martinjski dani“ i „Virovska prkačijada“. Općina nastavlja investicijski ciklus , a kroz iduću godinu prema riječima Peroka,  planiraju se brojni projekti za koje su već pribavljene dozvole pri čemu će iznos investicija doseći oko 40 milijuna kuna.

„Želim zahvaliti Vladi, resornim ministarstvima, Hrvatskim vodama, Fondu za zaštitu okoliša  i vrlo bitnom partneru, našoj Koprivničko – križevačkoj županiji. Župane, hvala na financijskoj potpori, ali prije svega na odličnoj suradnji i razumijevanju“, istaknuo je načelnik Perok.

Župan je u svom obraćanju čestitao svim mještankama i mještanima Dan Općine i svetkovinu svetog Martina te pohvalio općinsko vodstvo kazavši kako je Virje sjajan primjer na koji se po broju realiziranih i planiranih projekata mogu ugledati svi ostali, kako općine tako i neki gradovi.

„Općina Virje pokazuje da se veliki trud i rad na kraju isplati. Projekti koje smo danas obišli izgledaju impresivno i oni najbolje pokazuju kako se na najbolji način zalagati za svoju sredinu. Postigli ste hvale vrijedan uspjeh kojeg se ne bi posramili niti veće sredine,  čak niti neki gradovi. Između Općine i Županije postoji izuzetno dobra komunikacija, imali smo se tijekom ovih godina prilike upoznati preko suradnje na projektima te razviti partnerski i prijateljski odnos na obostrano zadovoljstvo. Čestitam vam na svim postignućima te unaprijed dajem podršku za sve buduće planove koji će vjerujem biti isto tako impozantni kao i sve što ste do sada ostvarili“, kazao je župan.

Prisutnima se u ime načelnika i gradonačelnika obratila načelnica Općine Hlebine koja je uz čestitke istaknula kako je Virje perjanica među jedinicama lokalne samouprave, a čestitkama i prigodnim riječima  su se priključili i predstavnici mađarske općine Nagybajom te saborski zastupnik Željko Lacković.

Svečanost je svojim nastupom uveličala mlada sopranistica Petra Cik, a u sklopu sjednice su dodijeljena i javna priznanja Općine. Za područje kulture zlatnu plaketu je dobila Ljubica  Drvenčić, za vinogradarstvo  je nagrađena Gordana Matoničkin Čurić, a za ostvarenja u području vatrogastva zlatnu plaketu je primio Josip Gabaj. Zlatnim plaketama nagrađeni su i  OPG Vladimira Čagrana za uspjehe u poljoprivredi, Dječji vrtić Zrno u povodu 25. obljetnice rada i 65. obljetnice predškolskog odgoja u Virju te Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan u povodu 135. obljetnice rada.

Svečanoj sjednici prisusutvovali su još i saborski zastupnik  Damir Felak, gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči, načelnici općina, predstavnici MUP-a, ravnatelji župnijskih ustanova, gospodarstvenici, članovi Općinskog vijeća, članovi Županijske skupštine, predstavnici udruga te brojni drugi gosti.

Služba ureda župana