Eksplozija kreativnosti u Portugalu

Nastavnik matematike Ivan Piskač iz OŠ „Đuro Ester“ u Koprivnici sudjelovao je na strukturiranom tečaju za nastavnike pod nazivom „Stimulating Creativity and Innovation in the Classroom/Mobile Devices in Education“ od 23. do 28. travnja u Sesimbri, Portugal. Organizator tečaja bio je CREF (Centro de Recursos Educativos e Formaç­­­ăo). Nastavnik je tečaju pristupio kao jedan od osam članova školskog Erasmus+ tima, u sklopu projekta „Going the extra mile“.

Teme koje su se na tečaju pojavljivale bile su vezane za kreativnost i inovativnost u nastavi, kroz korištenje različitih informacijsko komunikacijskih tehnologija. Na tečaju je sudjelovalo 26 polaznika iz šest različitih europskih zemalja – Rumunjske, Francuske, Estonije, Litve, Španjolske i Hrvatske. Kroz predavanja profesora iz raznih obrazovnih institucija sudionici tečaja upoznali su se s mnoštvom IKT alata kojima ne samo da mogu povećati zainteresiranost učenika za obrazovne sadržaje nego ih motivirati za samostalni rad i izradu vlastitih materijala za učenje. U radionicama nakon predavanja polaznici su mogli isprobati većinu tih IKT alata, te izrađivati materijale koje će kasnije moći upotrebljavati u nastavi. Sve naučeno polaznici su zadnjeg dana tečaja morali iskoristiti za izradu konkretnih materijala za obradu odabrane nastavne jedinice, što je ujedno bio i dokaz da je tečaj uspješno položen.

Osim predavanja i radionica organiziran je i posjet dvjema školama koje već nekoliko godina koriste drugačije pristupe nastavi koje uključuju i korištenje raznih IKT alata. S tim su ciljem opremili nekoliko učionica suvremenim nastavnim pomagalima kao što su pametne ploče, pametni stolovi, razni oblici računala i 3d printer. Sama organizacija prostora tih učionica podređena je različitim fazama nastavnog procesa.

Nakon predavanja i radionica za polaznike tečaja organizirani su i obilasci Lisabona (glavnog grada Portugala), Sintre (grad s popisa UNESCO-ve svjetske baštine) i rta Roca (najzapadnije točke Europe).

Nastavnik Piskač iz Portugala se vratio pun dojmova, novih znanja i ideja koje tek planira iskoristiti u svom budućem radu.

 

Ivan Piskač, nastavnik matematike

Osnovna škola “Đuro Ester” Koprivnica

Navedene informacije odražavaju isključivo stajalište autora. Europska Komisija nije odgovorna za uporabu informacija koje su u članku navedene.