Graševina vinarije Kostanjevec proglašena Županovim vinom 2017. godine

U organizaciji Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Udruge vinogradara i voćara koprivničkog kraja „Fran Galović“ u srijedu, 10. svibnja u Podravkinom rekreakcijskom centru Štagelj održana je večer zlatnih vina 15. Županijske izložbe vina Koprivničko-križevačke županije.

Direktor Turističke zajednice Koprivičko-križevačke županije Zdravko Mihevc, na čiju se inicijativu započelo s izložbom županijskih vina prije 15 godina, podsjetio je na najvažnije događaje tijekom tog razdoblja, primjerice uvođenje prestižne nagrade Županovo vino, osnivanje Zajednice udruga vinogradara, županijske markice kvalitete vina, uspostavu  vinskih cesta, projekt Zlatna vina Alpe Adria i  uključivanje enološke ponude u turističku priču. Od planova za budućnost, istaknuo je projekt Okusi Podravine i okusi Prigorja.

Zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe Darko Sobota, ujedno i predsjednik Zajednice udruga, zahvalio je svima koji su doprinijeli da ova izložba iz godine u godinu bude sve uspješnija, a posebno vinarima i njihovim vrhunskim vinima. „Zajednica broji 15 udruga i 1500 članova, a izložba je zamišljena kao predstavljanje najboljeg što nude podrumi našeg kraja. Od 170 uzoraka koliko smo ih primili, zlatne diplome dobilo je 46 vina, u bodovnom rangu od 83 do 90, a napredak u ovoj poljoprivrednoj grani posebno je vidljiv u broju registriranih proizvođača kojih je trenutno 29, a krenuli smo s četiri.“, kazao je zamjenik Sobota.

Zahvalama se pridružio i župan Darko Koren naglasivši važnost Zajednice udruga i njezinih čelnih ljudi te dodao: „Županijsko vinogradarstvo i vinarstvo, uz trud i predanost proizvođača, na najboljem je putu da postane respektabilan sektor koji može konkurirati ne samo drugim krajevima u Republici Hrvatskoj, nego i na europskoj razini. Naša su vina sjajno prihvaćena na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama i time se ponosimo, jer je to dio zajedničkog uspjeha. Nadam se kako ćemo tim putem nastaviti i dalje te postići još bolje rezultate.

Čast da nosi titulu Županovog vina za 2017. godinu pripala je graševini berbe 2016. vinarije Kostanjevec, a nagradu je vlasniku Goranu Kostanjevcu uručio župan.

Novinar Glasa Podravie Miroslav Mirković najavio je dovršetak opsežnog projekta eno gastro vodiča Koprivničko-križevačke županije, u kojemu su osim Županije sudjelovale i općine te sami vinari. Okupljenima je uputio poziv na prezentaciju vodiča koja će se održati 24. svibnja u 16 sati u vinariji Grudić, a svrha projekta bila je okupiti najbolje vinare Podravine i Prigorja, ali i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Obzirom da se uz vina veže i gastronomija, posebo u segmentu turističke ponude, partner i pokrovitelj Izložbe bila je Podravka, a njezini su kulinarski promotori, predvođeni kuharom Zlatkom Sedlanićem, priredili prigodnu gozbu za uzvanike.

Manifestaciji su prisustvovali i saborski zastupnik Damir Felak, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg sa suradnicima, zamjenik koji obnaša dužnost koprivničkog gradonačelnika Mišel Jakšić, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, načelnici općina, predstavnici udruga vinogradara i vinara te brojni drugi uvaženi gosti.

Služba ureda župana