Križevački gimnazijalci sudjelovali na prvoj radionici BASF-ovog znanstvenog programa Chemgeneration

Na Institutu Ruđer Bošković započeo je ciklus kemijskih radionica za srednjoškolce koji se odvija u okviru programa kompanije BASF pod nazivom Chemgeneration. Svečanom otvaranju nazočili su i prisutnima se prigodnim riječima obratili stručni voditelj programa doc. dr.sc. Tomislav Portada, zatim izvršni direktor tvrtke BASF Simon Franko, dr.sc. David Matthew Smith ravnatelj IRB-a i Thomas E. Schultze veleposlanik SR Njemačke u Hrvatskoj.

Kao rezultat dobre suradnje s IRB-om trideset i dva mlada kemičara Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci u pratnji profesorica Gordane Pintarić-Kovač i Maje Dragić imali su čast sudjelovati na svečanom otvaranju i ovoj prvoj radionici u ciklusu. S učenicima su radili doc. dr. sc. Tomislav Portada, dr.sc. Marina Juribašić Kulcsar, dr.sc. Ivo Crnolatac, Luka Bilić i Marko Tomina.

BASF Chemgeneration radionice odvijati će se paralelno u 11 srednjoeuropskih zemalja, a srednjoškolci će u cilju stvaranja održive budućnosti naučiti kako reciklirati papir, kako izraditi sustav za filtriranje vode, u svrhu ponovne uporabe provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi u svega nekoliko tjedana.

Služba ureda župana