Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije sudjelovala na 5. Hrvatskom Globathonu

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije, na čelu s predsjednikom Željkom Odobašićem, prošlog je vikenda u Šemovcima sudjelovala na 5. Hrvatskom Globathonu, a akciju su podržali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te načelnik Općine Vrije Mirko Perok.

Javno zdravstvena akcija Globathon, ili pokretom protiv ginekološkog raka, održava se u preko 80 zemalja diljem svijeta, a kretanjem se želi upozoriti na problem velikog broja žena koje obolijevaju i umiru od raka u ginekološkom području. Prema globalnoj statistici ginekološki rak sudjeluje u 19% od 5.1 milijun  novih slučajeva raka u žena u jednoj godini, a nažalost uzrokuje 2.9 milijuna smrti. Protiv ovog „tihog ubojice“ treba progovoriti „glasno“ kako bi se ujedinili svi oni koji mogu pomoći u podizanju svijesti o potrebi preventivnih programa i time spasiti velik broj žena.

Prema podacima Registra za rak, koji vodi Hrvatski zavod za javnoj zdravstvo, u 2015. godini od raka tijela maternice, koji je ujedno  i najčešći ginekološki rak oboljelo je 659 žena, od raka vrata maternice 280, a od raka jajnika 431. Prema broju novih slučajeva ginekološkog raka nalazimo se u Europskom prosjeku, ali ono što treba potaknuti na akciju su podaci koji govore da preživljavanje žena koje boluju od ginekološkog raka je ispod prosjeka razvijenih zemalja i nema tendenciju pada.

 U Šemovcima okupilo se oko 30-ak građana koji su hodali obroncima Bilogore, slušali o povijesti mjesta te domaćine informirali o povijesti Globathona i problemu ginekološkog raka.

Služba ureda župana