Ljubitelji slastica okupili se na 3. Virovskoj prkačijadi

Međunarodni festival izvornih kolača – 3. Virovska Prkačijada i ove je godine okupio brojne posjetitelje i ljubitelje slastica koji su uživali u bogatom dvodnevnom programu ispunjenom maštovitim radionicama, natjecanjima, druženjem i zabavom.

Proslava Njegovog veličanstva prkača započela je 11. svibnja u Dječjem vrtiću „Zrno“ i Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara, uz kulinarski show legendarnog majstora kuhinje Steve Karapandže i vrsnih promotora kulinarstva Podravke, a središnje događanje održano je u subotu, 12. svibnja na centralnom trgu u Virju, pod vodstvom Branka Uvodića. Tamo su se, uz brojne posjetitelje koji su uživali u ukusnim domaćim prkačima, okupila i najveća domaća i svjetska slastičarska imena iz Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Malte, Armenije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Eminentni slastičari prikazali su umjetnost izrade tradicijskih kolačića iz svojih zemalja što je oduševilo okupljene, a ova manifestacija zamišljena je kao smotra domaćih prkača koja, pored edukativnih sadržaja, ima i natjecateljski karakter, s ciljem očuvanja običaja pečenja starinskih kolača i izvornih recepata. Domaće snage branile su brojne udruge žena s područja Koprivničko-križevačke županije, a o njihovim su delicijama sudili predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva Dražen Đurišević, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica Nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin te ostali članovi Marija Bošnjak, Mimoza Bala, Branko Ognjenović i Branko Žufika. Priznanje za najbolju plata prkača dobilo je Društvo žena Virje, druga je bila udruga „Rozine“ iz Koprivnice, a treća Udruga žena „Kalnovičice“. Najbolji prkač izradila je Udruga žena Novigrad Podravski, druga je bila Udruga žena Herešin, a treća Udruga „Napredna žena“ Babotok.

Povelje o suradnji potpisali su Općina Virje, Savez kuhara Malte, organizacija Taste of peace i Udruga Renato, a hrvatski carving reprezentativci Dražen Šafar, Marija Bošnjak i Ivan Đukić te podravski umjetnici u carvingu Zlatko Sedlanić, Ksenija Sedlanić i Ivan Marčinko pokazali su kako nastaju vrhunske kreacije od voća i povrća.

Obzirom na to da je Koprivničko-križevačka županija jedan od pokrovitelja, Prkačijadu su posjetili i župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i saborski zastupnik Damir Felak, a župan Koren je tom prilikom poručio: „Prkač je naš autohtoni podravski proizvod i mislim da je oduševio sve pristupne. Danas su ovdje i svjetski slastičari, potpisani su i važni sporazumi o suradnji, a posebno nas raduje što ima mnogo posjetitelja. Potrebno je naglasiti da, kada uzmemo u kontekst veličinu mjesta, Prkačijada je zasigurno jedna od značajnijih turističkih manifestacija u Županiji i možemo čestitati svima koji su uključeni u organizaciju.

Predstavnik glavnog organizatora, načelnik Općine Virje Mirko Perok, izrazio je zadovoljstvo manifestacijom te kazao kako je Prkačijada izuzetno važna za očuvanje tradicije naših starih: „Virje je vrlo bogato tradicijom i kulturom i ovako želimo sačuvati pečenje prkača, odnosno suhih kolača. Uspjeli smo napraviti turistički proizvod koji ćemo i nadalje prezentirati posjetiteljima.“

Predsjednik Stručno-organizacijskog odbora Dražen Đurišević smatra kako su prkači privukli i nešto mlađu publiku: „Krenulo je s idejom da potaknemo žene na pripremu kolača kakvi su se nekad pripremali, a sada vidimo kako su se uključili i mladi već od vrtića, što je fantastično.

Svoje oduševljenje manifestacijom svjetskog karaktera izrazio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, naglasivši važnost promocije tradicije, te je dodao kako postoji mogućnost suradnje između dvije županije po pitanju sličnih događanja. Zajedno sa županom Korenom i suradnicima obišao je izlagače prostore i degustirao podravske slastice.

Visoki pokrovitelj 3. Virovske prkačijade bili su Ministarstvo turizma i svjetska organizacija Taste od peace, pokrovitelji Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska turistička zajednica i Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Turistička zajednica područja Središnja Podravina te stručni pokrovitelji Hrvatski kulinarski savez i Savez slastičara Hrvatske. Suorganizatori su bili Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje, Dječji vrtić „Zrno“ Virje, Društvo žena Virje i obitelj Dragutina Šklebara, dok su glavni sponzori bili Podravka d.d. i Dergez d.o.o.

U večernjem programu nastupili su Miroslav Škoro i tamburaški sastavi „Dangube“ i „Čivije“, Franjo Barić i konačari, „Podravski mužikaši i HPD „Ferdo Rusan“, a za vrijeme trajanja Prkačijade u Narodnoj knjižnici u Virju predstavljena je izložba „Živo vrelo tradicije“ na kojoj su izloženi ručni radovi članica Društva žena Virje.

Služba ureda župana